Home / ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ  / VIDEO: Η συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Κω για την επαναφορά στο Δήμο της παραλίας του ναυτικού ομίλου

VIDEO: Η συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Κω για την επαναφορά στο Δήμο της παραλίας του ναυτικού ομίλου

Η συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Κω…
Ο κ. Νικηταράς αναφέρθηκε στην υπόθεση επαναφοράς στο Δήμο Κω της έκτασης στην παραλία του Ναυτικού Ομίλου.

 

 

ΒΙΝΤΕΟ Δημοτική τηλεόραση Κω (Kos TV)

 

 

 

 

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΩ

Συνέντευξη Τύπου

Για την παραχώρηση της έκτασης στην παραλία του Ναυτικού Ομίλου, στον Δήμο Κω

 

 

 

 

Βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία, με θετική εξέλιξη, για ένα πολύ σοβαρό θέμα, την επαναφορά στο Δήμο μας της παράλιας έκτασης στον οικισμό Νέας Αλικαρνασσού.

Αυτά τα τρία χρόνια διανύσαμε μεγάλη απόσταση.

Ξεπεράσαμε πολλά εμπόδια.

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη διαχείρισης των υποθέσεων του τόπου μας, ήρθαμε αντιμέτωποι με ένα βαρύ, πολιτικό και κοινωνικό, έγκλημα.

Σε βάρος των δίκαιων συμφερόντων της κοινωνίας μας και των συνδημοτών μας.

Δυστυχώς, η προσωπική πολιτική επιλογή του πρώην Δημάρχου, να λειτουργήσει εν κρυπτώ από το Δημοτικό Συμβούλιο, τα συλλογικά όργανα και τους φορείς, θα αποτελεί διαχρονικά μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες στα αυτοδιοικητικά πράγματα του νησιού μας.

 

Αντίθετα, εμάς, τη δημοτική αρχή, από την πρώτη στιγμή μας απασχόλησε αυτό το ζήτημα, με ένα και μόνο ερώτημα.

Πως θα καταφέρουμε να ξαναπάρουμε αυτή την έκταση από το Κράτος, την ΕΤΑΔ ουσιαστικά.

Να περιέλθει σε χρήση της κοινωνίας μας.

Για την ιστορία του νησιού μας, οφείλω να μνημονεύσω ότι, η προαναφερόμενη έκταση είχε παραχωρηθεί, το 2002, στον παλαιό Δήμο Κω, μετά από μεγάλη προσπάθεια του τότε Δημάρχου Μιλτιάδη Φάκκου.

 

Αυτή η υπόθεση έχει πλέον πολλά επεισόδια.

Πρόκειται για αναπτυσσόμενη περιοχή που φιλοξενεί δομές εκπαίδευσης (2ο Γυμνάσιο, νηπιαγωγείο), αθλητικές υποδομές (Ναυτικός Όμιλος, γήπεδα βόλεϊ) και πολλές οικογενειακές επιχειρήσεις συμπατριωτών μας, φιλοξενίας, εστίασης και αναψυχής.

 

Μπορεί να υπήρξε καθυστέρηση, λόγω των ενδιάμεσων αλλαγών στην Εταιρεία Διαχείρισης Ακινήτων του Δημοσίου (ETAΔ) και της δύσκαμπτης, ακατανόητης και έως προκλητικά απαθούς στάσης της τότε διοίκησης, αλλά πλέον βρισκόμαστε στην τελική ευθεία.

 

Μπορώ να ομολογήσω ότι δυσκολευτήκαμε πολύ μέχρι να φτάσουμε σε αίσιο τέλος.

Διότι σήμερα μπαίνουν όροι και προϋποθέσεις που δεν υπήρχαν παλαιότερα.

Αποτέλεσμα όλων αυτών που έχουν συμβεί στη χώρα μας την τελευταία δεκαπενταετία και αντανακλούν στην σημερινή κατάσταση.

 

Πρώτα από όλα δυσκολευτήκαμε γιατί ήρθαμε αντιμέτωποι με την αποδοχή της προηγούμενης δημοτικής αρχής για επαναφορά αυτής της έκτασης στο δημόσιο και την παραχώρηση της για τουριστικές επενδύσεις, (σχετική επιστολή του πρώην δημάρχου Κω κ. Κυρίτση προς την ΕΤ.Α.Δ. από τις 08-12-2017).

Ο καθένας λοιπόν μπορεί να αντιληφθεί, τι θα μπορούσε να συμβεί εκεί, εάν δεν είχαμε λειτουργήσει με ξεκάθαρες και αδιαπραγμάτευτες θέσεις, μόλις με την ανάληψη των καθηκόντων μας.

Λες και αυτό που λείπει από την Κω είναι ένα ακόμα ξενοδοχείο.

Δυσκολευτήκαμε διότι σήμερα το δημόσιο δεν παραχωρεί δωρεάν περιουσιακά στοιχεία του ούτε στους Δήμους.

Προσπαθεί να αντλήσει έσοδα από παντού. Πουλώντας ή ενοικιάζοντας.

Για να πετύχουμε το στόχο μας αναγκαστήκαμε να φτάσουμε στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, προκειμένου να καταστήσουμε γνωστές τις προθέσεις και τους στόχους μας.

Μέχρι το γραφείο Πρωθυπουργού.

Διεκδικήσαμε αυτή την έκταση ώστε να μην απωλέσει το δημόσιο χαρακτήρα της.

Με σχέδιο και τεκμηρίωση.

Σε αυτή την προσπάθεια είχαμε μαζί μας το σύνολο της κοινωνίας μας.

Συμπολίτες μας που μας στήριξαν με την συμμετοχή και τις επιστημονικές γνώσεις τους.

Φορείς που ανέλαβαν την ευθύνη για την τεκμηρίωση ολοκληρωμένης πρότασης, όπως την Μόνιμη Επιτροπή Κω του ΤΕΕ και το ΤΕΕ Δωδεκανήσου.

 

Δίχως να μακρηγορήσω θα αναφερθώ στα βήματα μας.

 • Καταρχήν απευθυνθήκαμε στο γραφείο Πρωθυπουργού και ζητήσαμε να αποτραπεί κάθε ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο το δημόσιο χαρακτήρα αυτής της έκτασης και την απόδοσή της στο Δήμο μας.
 • Στη συνέχεια, απευθυνθήκαμε στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ.) ενημερώνοντας για το αίτημα μας.
 • Παράλληλα κάναμε σαφές ότι δεν αναγνωρίζουμε την επιστολή του προηγούμενου Δημάρχου, για επιστροφή του ακινήτου στο δημόσιο.
 • Καλέσαμε την ΕΤ.Α.Δ. να σταματήσει κάθε διαδικασία παραχώρησης του ακινήτου σε ιδιώτη, με οποιαδήποτε μορφή.

 

Σε αυτή την προσπάθεια ακολουθήσαμε τα σωστά βήματα.

 • Συζητήσαμε στις αρχές του 2020 το θέμα στην Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης.
 • Είδαμε την αποδοχή των θέσεων μας από τους συμπολίτες μας και στη συνέχεια το φέραμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο με την υπ΄αριθμό 47 της 12.02.2020 απόφασή του, συμφώνησε στη διεκδίκηση μας, δυστυχώς με την άρνηση της μειοψηφίας.
 • Συνεργαστήκαμε με το ΤΕΕ Δωδεκανήσου και το Οικονομικό Επιμελητήριο, για τη διαμόρφωση οικονομοτεχνικής πρότασης αξιοποίησης του χώρου.

Αξίζει να σημειώσω ότι από την πρώτη στιγμή που έγιναν γνωστές οι εξελίξεις στην περιοχή, με την εξαγορά της νέας ΑΒΙΚΩ και την άρση παραχώρησης του ακινήτου από την ΕΤ.Α.Δ., η Μ.Ε. Κω του ΤΕΕ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να μη χαθεί η παραλία για τους συνδημότες μας και να παραμείνει σε δημόσια χρήση.

Έτσι εκπονήθηκε η σχετική μελέτη, με την συμβολή συμπατριωτών μας επιστημόνων, η οποία παρουσιάστηκε ενώπιο της κοινωνίας μας, σε ανοιχτή συγκέντρωση στον ίδιο χώρο, στις 27 Ιουλίου 2021.

Η πρόταση αξιοποίησης της περιοχής, προβλέπει δράσεις ήπιας χρήσης, κοινωνικού και αθλητικού περιεχομένου, οι οποίες ταιριάζουν με το φυσικό χαρακτήρα, την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

 

Παρά την τεκμηριωμένη πρόταση μας, δεν ήταν εύκολο να φτάσουμε στη σημερινή εξέλιξη.

Συναντήσαμε την επιφύλαξη αρμόδιων παραγόντων απέναντι στις προτάσεις μας, αφού την ίδια στιγμή δέχονταν αλλεπάλληλες προτάσεις επιχειρηματιών για επενδυτική αξιοποίηση του χώρου.

Χαρακτηριστικό του αρνητικού κλίματος είναι το ότι η ίδια η ΕΤΑΔ μας απάντησε στο ενδιάμεσο διάστημα ότι θα προχωρούσε σε δική της μελέτη αξιοποίησης της περιοχής, παρά τη δική μας πρόταση.

Εν τω μεταξύ, προέκυψαν και άλλα δεδομένα.

Ότι υπήρχε σε ισχύ σύμβαση μίσθωσης τμήματος 4000μ2 αυτής της έκτασης, σε λειτουργούσα επιχείρηση.

Ότι έπρεπε να εξαιρεθεί τμήμα που έχει δασικό χαρακτήρα.

Ζητήματα που μέχρι να διευθετηθούν απαιτήθηκε χρόνος.

 

Η τελική πρόταση της ΕΤΑΔ αναφέρεται σε παραχώρηση έναντι ανταλλάγματος, τμήματος του ακινήτου με ΑΒΚ 963 και του ακινήτου με Α.Β.Κ. 964 Ν. Δωδεκανήσου στον Δήμο μας, σύμφωνα με την μελέτη ήπιας χρήσης για την αξιοποίηση τμήματος του ακινήτου και την οικονομοτεχνική μελέτη, όπως κατατέθηκαν από τον Δήμο μας και όπως αυτά αξιολογήθηκαν από την ΕΤΑΔ.

Η ΕΤΑΔ αναφέρει στην σχετική επιστολή του Εντεταλμένου Συμβούλου & Εκτελούντα Χρέη Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Παναγιώτη Μπαλωμένου, από 12/5/2023, ότι, βάσει του άρθρου 196 του Ν.4389/2016 και σύμφωνα με τον κανονισμό εκμισθώσεων, μισθώσεων, παραχωρήσεων, εκποιήσεων, ανταλλαγών, αγορών και αντιπαροχών της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.», η παραχώρηση χρήσης δύναται να εξεταστεί μόνο υπό το πρίσμα της μίσθωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο συνοψίζει την πρόταση της για την προς παραχώρηση περιοχή, για διάστημα 25+5 ετών, με χρήσεις όπως αναφέρονται στη Μελέτη του ΤΕΕ ή αντίστοιχες με αυτές, με δυνατότητα υπομίσθωσης από το Δήμο Κω, ως εξής:

 1. Ως αντικείμενο της μίσθωσης, παραχώρηση 65 στρεμμάτων (όπως αναφέρονται στο επισυναπτόμενο σχέδιο της προς παραχώρηση έκτασης), τα οποία αποτελούνται από τμήμα του ακινήτου με ΑΒΚ 963 Κω και το σύνολο του ακινήτου με Α.Β.Κ. 964 Κω Ν. Δωδεκανήσου.
 2. Όσον αφορά το τμήμα των 3.232τ.μ., το οποίο βρίσκεται εντός του οικισμού της Νέας Αλικαρνασσού, αυτό περιλαμβάνεται στη μίσθωση με την προϋπόθεση ότι εντός 5ετίας το αργότερο, θα έχει ολοκληρωθεί η πολεοδομική μελέτη από τον Δήμο Κω για την αξιοποίησή του. Στην περίπτωση αυτή θα επαναξιολογηθεί το αντάλλαγμα, ανάλογα με τη χρήση που θα προβλέπεται στην πολεοδομική μελέτη και πιθανό έσοδο που θα αποφέρει αυτή. Σε διαφορετική περίπτωση, το τμήμα θα επιστρέψει στην ΕΤΑΔ.
 3. Το ετήσιο μίσθωμα αφορά: στο 50% επί των συνολικών εσόδων του Δήμου από την αξιοποίηση της περιοχής, με ελάχιστο ετήσιο εγγυημένο μίσθωμα 100.000€, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως κατά ποσοστό ίσο με τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), όπως αυτός προσδιορίζεται εκάστοτε από την αρμόδια αρχή, πλέον μιας ποσοστιαίας μονάδας (ΔΤΚ+1%).Σε περίπτωση δε όπου το ποσοστό αυτό είναι κατώτερο του 2%, η αναπροσαρμογή ορίζεται κατ’ ελάχιστο στο ποσοστό αυτό 2% επί του εκάστοτε καταβαλλομένου ελάχιστου εγγυημένου μισθώματος.
 4. Ως εγγύηση ζητείται να καταβληθεί ποσό 100.000€, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως, ώστε να ισούται πάντα με ένα ελάχιστο εγγυημένο μίσθωμα.
 5. Όσον αφορά στην υφιστάμενη Μίσθωση ΕΤΑΔ του ακινήτου με Α.Β.Κ. 964 έκτασης 4000μ2 , ο Δήμος Κω θα υπεισέλθει σε αυτή, κατόπιν σχετικής συναίνεσης του μισθωτή, την οποία προφανώς εκτιμούμε ότι θα έχουμε. Σε περίπτωση κωλύματος η ΕΤΑΔ θα προβεί στις όποιες απαιτούμενες ενέργειες για την άμεση καταγγελία αυτής, μέχρι την ολοκλήρωση των οποίων, το αποδιδόμενο μίσθωμα στην ΕΤΑΔ από τον υφιστάμενο μισθωτή θα εξαιρείται του προαναφερθέντος μισθώματος.

 

Αυτή είναι η πρόταση, όπως κατατέθηκε από την ΕΤΑΔ στο Δήμο μας, την οποία καλούμαστε να αποδεχτούμε και στην συνέχεια να εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε κατόπιν να εγκριθεί και από το Δ.Σ. της ΕΤΑΔ για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκμίσθωσης της διεκδικούμενης έκτασης.