Home / ΒΙΝΤΕΟ  / Το NisosKos.gr στην 5η Έκθεση της Hellas Playmobil Customizers – Δείτε το πλούσιο αφιέρωμα (VIDEO – PHOTO)

Το NisosKos.gr στην 5η Έκθεση της Hellas Playmobil Customizers – Δείτε το πλούσιο αφιέρωμα (VIDEO – PHOTO)

Σε μία διαφορετική και εξαιρετική έκθεση βρεθήκαμε τις προηγούμενες ημέρες, που σίγουρα ταξίδεψε τους χιλιάδες επισκέπτες όλων των ηλικιών… δεκάδες χρόνια στο παρελθόν, ενώ οι μικροί φίλοι του “παιχνιδιού”, γνώρισαν κόσμους που δεν περίμεναν!

 

 

Την 5η Έκθεση της Hellas Playmobil Customizers φιλοξένησε στις 13, 14 και 15 Ιανουαρίου ο Πολιτιστικός Πολυχώρος «Μάνος Λοϊζος».
Η ομάδα που απαρτίζεται από συλλέκτες του αγαπημένου παιχνιδιού έδωσαν την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να γνωρίσουν από κοντά τις συλλογές τους. Άγρια Δύση, Ιππότες, Αρχαία Ελλάδα, Διάστημα ζωντάνεψαν μέσα από τις φιγούρες των Playmobil.

 

 

Όπως μας είπε και ένας από τους διοργανωτές και συλλέκτες, ο οποίος μοιράστηκε τις προσωπικές του σκέψεις μαζί μας, είναι ότι η έκθεση αποτελεί μία καλή ευκαιρία για τους νοσταλγούς του συγκεκριμένου παιχνιδιού, αλλά και για τα μικρά παιδιά, που έχουν απομακρυνθεί από το παιχνίδι που πιάνουμε, που έχουμε την πραγματική επαφή, το παιχνίδι που δημιουργούμε (με τη φαντασία μας) , το προσέχουμε ακόμα και που μπορεί να το σπάσουμε, καταλαβαίνοντας την απώλειά του. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα παιδιά, από πολύ μικρές ηλικίες “χάνονται” απομονωμένα μέσα σε μία οθόνη, διαφορετικών διαστάσεων, στερώντας από τους εαυτούς τους την προσωπική επαφή με τους συνομήλικους τους, αλλά και την πραγματική έννοια του “παίζω”!

 

 

 

 

Μπορείτε να ακολουθήσετε τους διοργανωτές, ΕΔΩ!

 

 

 

 

 

Η ιστορία των Playmobil σύμφωνα με το el.wikipedia.org:

 

 

Τα Playmobil (προφέρεται: [pleɪmoʊˈbiːl], Πλέιμομπιλ) είναι σειρά παιχνιδιών που παράγονται από τη Brandstätter Group (Geobra Brandstätter GmbH & Co KG) που εδρεύει στο Ζίρντορφ της Γερμανίας.

Ο Χανς Μπεκ (Hans Beck, 1929 – 2009) συνήθως ονομάζεται «Ο Πατέρας των Playmobil». Ο Μπεκ ασχολούνταν με την κατασκευή ξύλινων επίπλων αλλά ταυτόχρονα έφτιαχνε μοντέλα αεροπλάνων, ένα προϊόν τα δικαιώματα του οποίου τα έδωσε ο Μπεκ στην εταιρεία Geobra Brandstätter. Ο ιδιοκτήτης της εταιρίας Horst Brandstätter του ζήτησε να κατασκευάσει φιγούρες παιχνιδιών για παιδιά.

Ο Μπεκ για τρία χρόνια εργαζόταν για να κάνει αυτό που ζήτησε η Horst Brandstätter. Ο Μπεκ διεξήγαγε έρευνα η οποία του επέτρεψε να αναπτύξει ένα παιχνίδι που δεν θα είναι υπερβολικά περίπλοκο, αλλά παρ’ όλα αυτά ευέλικτο. Τα χέρια των Playmobil είχαν την ικανότητα να κρατούν πράγματα. Το παιχνίδι, με 7,5 εκατοστά ύψος, θα ταίριαζε στο χέρι ενός παιδιού και τα χαρακτηριστικά του προσώπου του θα βασίζεται στις ζωγραφιές των παιδιών (μεγάλο κεφάλι, πλατύ χαμόγελο, καθόλου μύτη). “Θα ήθελα να βάλω τις μικρές αυτές φιγούρες στα χέρια τους χωρίς να λέω για το τι ήταν αυτές”, είπε ο Μπεκ. “Τα Playmobil τα δέχθηκαν με τον τρόπο που περίμενα… Δημιούργησαν μικρά σενάρια για αυτά. Δεν θα κουραστούν ποτέ να παίζουν με αυτά”. Οι παλαιότερες φιγούρες αποτελούνταν από ένα κομμάτι για τα χέρια και ένα για τα πόδια. Στις επόμενες φιγούρες τα χέρια μπορούσαν να κουνηθούν.

Το 1973 η πετρελαϊκή κρίση κατέστησε δυνατά τα Playmobil να θεωρηθούν βιώσιμο προϊόν. Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου που επιβλήθηκε στην Geobra Brandstätter, για την οποία ο Μπεκ εργαζόταν ως διευθυντής ανάπτυξης, ζήτησε από την εταιρεία να στραφούν σε προϊόντα που απαιτούνται λιγότερα στερεά πλαστικά υλικά (κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, η εταιρεία είχε παράγει χούλα-χουπ και μεγάλα πλαστικά παιχνίδια).

Το 1974, η εταιρία προσπάθησε να βρει αγοραστές.Οι πρώτοι επισκέπτες ήταν απρόθυμοι να αποδεχθούν το παιχνίδι. Παρ’ όλα αυτά, το παιχνίδι προβλήθηκε στη Διεθνή Έκθεση παιχνιδιών στη Νυρεμβέργη, η οποία έλαβε χώρα την ίδια χρονιά. Το παιχνίδι παρέμεινε δημοφιλές για τα παιδιά. Μια ολλανδική εταιρεία στη συνέχεια συμφώνησε να αγοράσει την παραγωγή μιας ολόκληρης χρονιάς.

Τα Playmobil άρχισαν να πουλιούνται παγκοσμίως το 1975. Η Ελληνική εταιρία παιχνιδιών Lyra πήρε το 1976 τα δικαιώματα για την αποκλειστική κατασκευή και εκμετάλλευση για την Ελλάδα των Playmobil, παρήγαγε και αποκλειστικά δική της σειρά με το χαρακτηριστικό ‘NEW’. Το 1996 η Lyra σταμάτησε την παραγωγή των Playmobil.

 

 

 

 

Φίλες και φίλοι καλώς ήρθατε στον κόσμο των Playmobil μέσα από τα μάτια φίλων και συλλεκτών Playmobil