Home / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ  / “Απάντηση” στα όσα υποστήριξε τις τελευταίες ημέρες, η τέως Πρόεδρος του ΔΟΠΑΒΣ κ.Χατζηχριστοφή από τον Αρχιμουσικό κ.Πουλιού

“Απάντηση” στα όσα υποστήριξε τις τελευταίες ημέρες, η τέως Πρόεδρος του ΔΟΠΑΒΣ κ.Χατζηχριστοφή από τον Αρχιμουσικό κ.Πουλιού

Mία οφειλόμενη απάντηση στα όσα υποστήριξε τις τελευταίες ημέρες, η τέως Πρόεδρος του ΔΟΠΑΒΣ Ειρήνη Χατζηχριστοφή για την Φιλαρμονική της Δημοτικής ενότητας Κω…
Με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις που εξεδόθησαν μέσω δελτίων Τύπου και δημοσιεύτηκαν τις προηγούμενες  ημέρες στα τοπικά ΜΜΕ, από την τέως Πρόεδρο του ΔΟΠΑΒΣ κ. Χατζηχριστοφή, περιλαμβάνεται αναφορά στο πρόσωπο μου,αρκετές αναφορές στις κατά καιρούς επιχορηγήσεις που διεκδίκησε η φιλαρμονική Δήμου Κω όπως επίσης και στον θεσμό του Διεθνούς Φεστιβάλ Φιλαρμονικών. Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι στα 26 χρόνια της θητείας μου ως αρχιμουσικός της φιλαρμονικής Δήμου Kω, ουδέποτε προέβαλλα δημόσια ή χρησιμοποίησα τα «εν οίκω» του Δήμου Κω (οποιασδήποτε  δημοτικής αρχής) για να διεκδικήσω οτιδήποτε. Γι’αυτό και θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ο μόνος σκοπός της παρακάτω ανοιχτής επιστολής, είναι η αποκατάσταση της αλήθειας και η προστασία της φιλαρμονικής της Δημοτικής Ενότητας Κω.
Καταρχάς να αναφέρω ότι μου προκάλεσε μεγάλη απορία και με προβλημάτισε αρκετά, η στάση της κ. Ειρήνης Χατζηχριστοφή η οποία προφασίστηκε ότι δεν έχει λάβει απαντήσεις για κάποιον μουσικό, ο οποίος όπως  ισχυρίζεται «εκδιώχθηκε» από την φιλαρμονική δήμου Κω την οποία και διευθύνω από το 1995.
Σας διαβεβαιώνω λοιπόν ότι ουδέποτε, κανένας μαθητής της φιλαρμονικής όλα αυτά τα χρόνια που εγώ βρίσκομαι στην θέση του Αρχιμουσικού, δεν εκδιώχθηκε από τις τάξεις της (φιλαρμονικής). Ο συγκεκριμένος μουσικός όταν ήρθε στην φιλαρμονική μας ήταν ήδη ενήλικας, δεν ήταν ποτέ μαθητής της φιλαρμονικής, δεν διδάχτηκε μουσική στην φιλαρμονική καθώς ανήκε στην κατηγορία «εξωτερικοί συνεργάτες» που διαχρονικά διαθέτει η φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Κω. Η συνεργασία μας, με τον συγκεκριμένο μουσικό-εξωτερικό συνεργάτη, ολοκληρώθηκε πριν από λίγα χρόνια, όπως και με πολλούς άλλους εξωτερικούς συνεργάτες, τον ευχαρίστησα για τις υπηρεσίες που προσέφερε και του ξεκαθάρισα ότι θα είναι χαρά μας όποτε τον ξανά χρειαστεί η φιλαρμονική να είναι στη διάθεση μας.
Για το συγκεκριμένο ζήτημα, η κ. Ειρήνη Χατζηχριστοφή έχει λάβει την απάντηση της προσωπικά από εμένα εγγράφως, ως ο μοναδικός υπεύθυνος για τους μουσικούς της φιλαρμονικής (σας το επισυνάπτω στο τέλος έγγραφο- Νo 1) αλλά και κατ’ ιδίαν στο γραφείο της, ενώπιον του κ. Εμ. Ζερβού και του κ. Θ. Σταματάκη μετά από επίθεσή της προς το πρόσωπο μου. (10/06/2019)
Να σας γνωστοποιήσω ακόμη σε αυτό το σημείο πως αυτή την επιστολή δεν την κατέθεσε ποτέ ο συγκεκριμένος μουσικός, αλλά την κατέθεσε και έλαβε αριθμό Πρωτοκόλλου, η ίδια η κ. Χατζηχριστοφή αντ’ αυτού. Τα συμπεράσματα δικά σας..
Επίσης μεγάλη έκπληξη μου προκάλεσε η δήλωση της κ. Χατζηχριστοφή η οποία δήλωσε επί λέξη σε πρόσφατη συνέντευξη της: «αγαπάω αυτές τις δύο φιλαρμονικές, δούλεψα για αυτές και ήμουν δίπλα τους».
Και αναφέρω ότι μου προκάλεσε έκπληξη γιατί, μετά από διαμάχη που είχα με την κ. Χατζηχριστοφή για ένα προσωπικό θέμα που δεν αφορά την επαγγελματική μας συνεργασία, δυστυχώς εκείνη άρχισε να επιδεικνύει μετά την μεταξύ μας διαμάχη, επιεικώς απαράδεκτη και απαξιωτική συμπεριφορά απέναντι σε εμένα προσωπικά αλλά και την φιλαρμονική του Δήμου Κω. Να σημειωθεί ότι για αυτή την συμπεριφορά της, συναντήθηκα 2 φορές και ενημέρωσα τον τότε δήμαρχο Γ. Κυρίτση στο γραφείο του.
Αρκεί μόνο να αναφέρω μερικά περιστατικά για να αποδείξω ότι η συμπεριφορά της κ. Χατζηχριστοφή προς την φιλαρμονική ήταν όπως προανέφερα απαράδεκτη και απαξιωτική:
1.Μετά από εισήγηση μου για τις ανάγκες της φιλαρμονικής Δήμου Κω για το έτος 2017, δεν έγινε καμία ενέργεια από την πλευρά της, για την προμήθεια αναλώσιμων υλικών ιδιαίτερα σημαντικών για την εύρυθμη λειτουργία της φιλαρμονικής μας.
2.Στις 13/11/2018 κατέθεσα έγγραφο (αρ.πρωτ 2591) για τις ανάγκες μας και γνωστοποίησα στην κ. Χατζηχριστοφή ότι έχουν σχεδόν εξαντληθεί όλα τα αναλώσιμα υλικά της φιλαρμονικής.
3.Στις 26/3/2019 έστειλα έγγραφο (με αρ.πρωτ 789) επισημαίνοντας για ακόμη μία φορά πως έχουν εξαντληθεί όλα τα αναλώσιμα υλικά.
4. Και 14/5/2019 έστειλα έγγραφο (με αρ.πρωτ.1255) εκφράζοντας για πολλοστή φορά την απογοήτευση μου για την αδιαφορία της, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζω πλέον σοβαρά προβλήματα λειτουργίας της φιλαρμονικής, ενώ παράλληλα όλα αυτά κοινοποιήθηκαν και στον τότε Δήμαρχο Γεώργιο Κυρίτση. (σας παραθέτω τα σχετικά έγγραφα στο τέλος Νo 2 & Νo 3)
Η εμπάθεια της κ. Χατζηχριστοφή προς το πρόσωπο μου και κατά συνέπεια προς την φιλαρμονική μας συνεχίστηκε όμως.
Σε συναυλία μας «Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο» που πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2019 , όταν έλαβα την αφίσα της εκδήλωσης, διαπίστωσα πως έλειπε το όνομα του αρχιμουσικού (Νο 4) και ενώ μου ανέφεραν ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, την επόμενη μέρα είχε αφαιρεθεί και το όνομα μου από το δελτίο Τύπου της συναυλίας (Νο 5) . Όταν ρώτησα τον λόγο για τον οποίο απουσιάζει το όνομα μου, η τότε γραμματέας της κ. Χατζηχριστοφή, δεν μου έδωσε ουσιαστικά καμία απάντηση, αντιθέτως μου είπε να μην την φέρνω σε δύσκολη θέση…
Την ίδια συναυλία την προλόγισε η κ. Χατζηχριστοφή, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στο όνομα του αρχιμουσικού, αλλά αρκέστηκε στο να επαινέσει μόνο τον εαυτό της.
Όταν η παρουσιάστρια της συναυλίας και μέλος της φιλαρμονικής Κατερίνα Πουλιού επισήμανε στην κ. Χατζηχριστοφή πως ξέχασε να αναφέρει τον αρχιμουσικό ο οποίος «αποτελεί τον εμπνευστή των παιδιών και αυτός που μας κάνει να νιώθουμε την φιλαρμονική σαν το σπίτι μας», η κ. Χατζηχριστοφή εκμεταλλευόμενη για ακόμη μια φορά την θέση της, κάλεσε εγγράφως σε απολογία την Κατερίνα Πουλιού(η οποία εργάζεται σε   βρεφονηπιακό σταθμό του Δήμου Κω), χωρίς να υφίσταται κανένας νόμιμος και θεμιτός λόγος.
Για την πλήρη αποκατάσταση της αλήθειας αναγκάζομαι ακόμη να απαντήσω και σε όσες ανακρίβειες ακούστηκαν στον αέρα τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού, κατά την πρόσφατη συνέντευξη της κ. Χατζηχριστοφή στο Ρ/Σ «Έκφραση».
1. Αναφέρθηκε στους δύο μαέστρους «που διοργάνωσαν τα Διεθνή φεστιβάλ»! Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι την καλλιτεχνική ευθύνη και διοργάνωση όλων των Διεθνών Φεστιβάλ που διοργανώθηκαν στο νησί μας, την είχα αποκλειστικά εγώ και μόνο.
2.Όσο για την επιχορήγηση των φιλαρμονικών, ως Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Αρχιμουσικών ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α.Υ.Φ.Ο.-ΟΤΑ σας ενημερώνω ότι δεν ενημερώνονται οι αρχιμουσικοί μεταξύ τους, (όπως αναφέρθηκε) άλλα κάθε χρόνο μόλις ανακοινωθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, αποστέλλεται με email, σε όλους τους αρχιμουσικούς πανελλαδικά. (σας το παραθέτω έγγραφο -Νo 6).
Επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το 2010 μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την κα. Μανιάκα εστάλη έγγραφο στο Υπουργείο Πολιτισμού στο τμήμα Μουσικής & Τέχνης 25-1-2010 αρ.πρωτ.58 (σας το παραθέτω Νo 7) ζητώντας οικονομική ενίσχυση και να τελέσει υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Στις 27- 4 -2010 λάβαμε την απάντηση που σας παραθέτω στο Νo 8. Όπου εν τέλει παρά την δεδομένη θετική γνωμοδότηση και πρόθεση από πλευράς του ΥΠΠΟΑ, δεν λάβαμε ποτέ καμία επιχορήγηση. Αξίζει σε αυτό το σημείο να σημειωθεί, ότι το εν λόγω πρόγραμμα επιχορηγήσεων για όσους γνωρίζουν, δεν δίνεται για 1η φορά φέτος, αλλά δίνεται εδώ και αρκετά χρόνια από το αρμόδιο Υπουργείο και επί της δικής σας θητείας όλα τα προηγούμενα έτη, ουδέποτε λάβαμε καμία επιχορήγηση.
Όσο για την ανησυχία σας στο θέμα της επιμόρφωσης των μουσικών μας, να σας υπενθυμίσω ότι εγώ ήμουν αυτός που ενδιαφέρθηκε και έφερε στην Κω για 1η φορά τους καθηγητές της κρατικής ορχήστρας για να κάνουν σεμινάρια στα παιδιά της φιλαρμονικής μας.
Επιπροσθέτως να επισημάνω ότι ένα τόσο μεγάλο γεγονός όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών χρειάζεται μεταξύ άλλων για να διοργανωθεί και ισχυρή πολιτική βούληση, (η οποία υπήρχε από τον Γ. Κυρίτση και από τον Π. Θαλασσινό) όπως υπάρχει και σήμερα από τον Δήμαρχο Θεοδόση Νικηταρά, την Αντιδήμαρχο κ. Σέβη Βλάχου και τον Πρόεδρο του ΔΟΠΑΒΣ Παναγιώτη Χατζηχριστοφή.
Να τονίσω επίσης ότι η παρούσα δημοτική Αρχή του κ. Νικηταρά ουδεμία εμπάθεια επιδεικνύει προς τον θεσμό αυτό.
Ήδη από το 2020 έχουν προσκληθεί αρκετές φιλαρμονικές οι οποίες είναι στην αναμονή, μιας και τα πάντα λόγω πανδημίας έχουν παγώσει. Είναι γνωστό ότι η προετοιμασία αρχίζει τουλάχιστον 10 μήνες πριν για τέτοιου μεγέθους φεστιβάλ. Και με την αβεβαιότητα του αύριο πως να προγραμματίσεις ένα τέτοιο μεγάλο γεγονός;
Αναφορικά τώρα με όσα δήλωσε ο συνάδελφος αρχιμουσικός της φιλαρμονικής της δημοτικής ενότητας Ηρακλειδών, στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό,ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «για να λέμε ξεκάθαρα τα πράγματα,την αιγίδα την παίρνεις και τηλεφωνικά ανά πάσα στιγμή,δεν υπάρχει επίσημο έγγραφο που να λέει ΄΄υπό την αιγίδα΄΄.Αν υπάρχει,να μας το προσκομίσουν, μη λένε στον κόσμο πράγματα που δεν υφίστανται»
Οπότε και εγώ επέλεξα να σας δημοσιοποιήσω τα εν λόγω έγγραφα ξεκαθαρίζοντας πως δεν λέμε πράγματα που δεν υφίστανται ούτε λαμβάνουμε άδειες τηλεφωνικά, παρά μόνο με τον ενδεδειγμένο νόμιμο τρόπο.
 (σας τα παραθέτω No 9-10-11-12).
Η νόμιμη ολοκλήρωση του κάθε φεστιβάλ, «υπό την αιγίδα του υπουργείου» προϋποθέτει να υπάρχει επίσημο έγγραφο και νόμιμη άδεια. Βάσει της νομοθεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού κατατίθεται αίτηση, δικαιολογητικά, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων με λεπτομερή στοιχεία και τέλος αποστέλλεται έγγραφη απάντηση από το Υπουργείο προς τον διοργανωτή. Μετά το πέρας του Φεστιβάλ ακολουθεί επιστολή έκφρασης ευχαριστηρίων.
Τέλος θα ήθελα να προτείνω στην κυρία Χατζηχριστοφή που όπως δήλωσε παρακολουθεί τις πολιτιστικές δράσεις πανελλαδικά, να παρακολουθεί και τις διαδικτυακές δράσεις της φιλαρμονικής δημοτικής ενότητας Κω.
Η Φιλαρμονική μας παρουσίασε το τελευταίο εξάμηνο διαδικτυακά λόγω των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί από την Κυβέρνηση εξαιτίας της Πανδημίας τις παρακάτω εκδηλώσεις:
1. Μουσική παραγωγή με Χριστουγεννιάτικα τραγούδια
2. Ετήσια κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας(διαδικτυακά)
3. Μουσική παραγωγή για την επέτειο των «200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821»
4. Μαγνητοσκόπηση κλασσικών πένθιμων εμβατηρίων ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδος, εντός του Ιερού Ναού Αγίου Παύλου Κω.
Κλείνοντας θα ήθελα να αναφέρω ότι σήμερα παρ’όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, ως ορχήστρα λόγω της πανδημίας, καταφέρνουμε έστω και διαδικτυακά να είμαστε μουσικά ιδιαίτερα ενεργοί, διανύοντας αυτή τη δύσκολη περίοδο σε απόλυτη συνεννόηση  και συνεργασία με τη δημοτική Αρχή.
Δεν πρόκειται να απαντήσω εκ νέου σε τυχόν άλλη επίθεση ή επιστολή γιατί εγώ προσωπικά αλλά και η οικογένεια της φιλαρμονικής είμαστε εδώ για να παράγουμε πολιτισμό και όχι μικροπολιτική ή καμίας μορφής αντιπολίτευση.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
Ο Διευθυντής της φιλαρμονικής Δημοτικής Ενότητας Κω
και Αντιπρόεδρος του ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α.Υ.Φ.Ο – ΟΤΑ
Αρχιμουσικός Αθανάσιος Ε. Πουλιού.