Home / ΥΓΕΙΑ  / Π. Κουζούκας: Γρίπη & κρυολόγημα: Διαφορές, πρόληψη και αντιμετώπιση

Π. Κουζούκας: Γρίπη & κρυολόγημα: Διαφορές, πρόληψη και αντιμετώπιση

Η γρίπη είναι μια οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, που προκαλείται από διάφορους ιούς, οι οποίοι μπαίνουν στον οργανισμό μας με την εισπνοή σταγονιδίων που εκπέμπονται με το βήχα, την ομιλία ή το φτέρνισμα των νοσούντων.

 

Η γρίπη και το κρυολόγημα, ταλαιπωρούν κάθε χρόνο ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Για ορισμένες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι και αυτοί με μειωμένη άμυνα του οργανισμού, η γρίπη αποτελεί μια σοβαρή απειλή για τη ζωή τους. Ενώ έχουν πολλά κοινά συμπτώματα η γρίπη είναι πολύ πιο σοβαρή.

 

Το κρυολόγημα αρχίζει με ένα αίσθημα κούρασης, με φταρνίσματα, βήχα και με μύτη που “τρέχει” (ρινική καταρροή). Μπορεί να μην υπάρχει πυρετός ή να υφίσταται σε χαμηλές τιμές. Επίσης το κρυολόγημα μπορεί να συνοδεύεται από πόνους στους μυς, πόνο στο λαιμό, μάτια που “τρέχουν” και πονοκεφάλους.

 

Σε αντίθεση η γρίπη αρχίζει απότομα και “κτυπά” δυνατά. Ο άρρωστος νιώθει αδύναμος, κουρασμένος, έχει πυρετό, ξηρό βήχα, πόνο στα μάτια, σοβαρό πονοκέφαλο και πόνο στο λαιμό με φαρυγγίτιδα. Επίσης ο χρόνος που χρειάζεται για να αναρρώσει ο ασθενής είναι πολύ μεγαλύτερος από ότι στην περίπτωση του κρυολογήματος.

 

Ο χρόνος επώασης της γρίπης είναι 1-3 ημέρες και ο πάσχων μεταδίδει τη νόσο 1 ημέρα πριν και 3-7 ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Τα έντονα συμπτώματα της γρίπης διαρκούν 4-6 ημέρες ενώ πλήρη αποκατάσταση της υγείας έχουμε 7-10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

 

Για τους λόγους αυτούς υπάρχουν εμβόλια για τη γρίπη αλλά όχι για το κοινό κρυολόγημα. Επειδή είναι ιοί που προκαλούν τις ασθένειες αυτές, τα αντιβιοτικά δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα εναντίον τους.

 

Η θεραπευτική αντιμετώπιση τόσο του κοινού κρυολογήματος όσο και της γρίπης γίνεται συμπτωματικά. Προσπαθούμε δηλαδή με διάφορα πρακτικά ή φαρμακευτικά μέσα να ανακουφίσουμε τον πάσχοντα από τα συμπτώματα του. Η ανάπαυση σε θερμό περιβάλλον και τα ζεστά ροφήματα αρκούν για να δώσουν την ευκαιρία στη νόσο να κάνει τον κύκλο της και να υποχωρήσει. Σπανιότερα θα χρειασθεί κάποιο αντιπυρετικό, παυσίπονο, αντιβηχικό ή από-συμφορητικό της μύτης.

 

Το εμβόλιο της γρίπης δεν συνιστάται για όλα τα άτομα αλλά μόνο γι αυτά που βρίσκονται σε κίνδυνο, όπως οι υπερήλικες, άτομα που πάσχουν από πνευμονοπάθειες ή καρδιοπάθειες ή νεφροπάθειες, διαβητικοί και άτομα που εργάζονται σε υγειονομικές υπηρεσίες.

 

Το εμβόλιο αποτελείται από αδρανοποιημένους ή εξασθενημένους Α και Β ιούς της γρίπης. Συνιστάται να γίνεται με τις αρχές του φθινοπώρου ώστε το άτομο να είναι ανοσοποιημένο την εποχή της έξαρσης της νόσου το χειμώνα. Μοναδική αντένδειξη για την διενέργεια του εμβολίου είναι η αλλεργία του ατόμου στο αβγό ή ύπαρξη ιστορικού προηγούμενης αλλεργίας στο εμβόλιο. Επίσης στις εγκύους δεν συνιστάται το εμβόλιο της γρίπης.

 

Θα πρέπει επίσης να γίνει γνωστό ότι αν ένα μη εμβολιασμένο άτομο έλθει σε επαφή με κάποιον πάσχοντα από γρίπη τότε η διενέργεια του εμβολίου εκείνη τη στιγμή δεν τον προφυλάσσει, διότι όπως αναφέραμε απαιτείται κάποιος σχετικός χρόνος για την ανάπτυξη της ανοσίας.

 

 

Μικροβιολόγος – Βιοπαθολόγος
Παναγιώτης Ν.Κουζούκας
pkouzoukas@yahoo.gr

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: To κείμενο δημοσιεύθηκε για 1η φορά στο free press περιοδικό “Νήσος Κως”

NO COMMENTS

Sorry, the comment form is closed at this time.