Home / ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ  / Ν.Μυλωνάς: Nα μιλήσουμε για τις μικροεπεμβάσεις αισθητικής στην πόλη μας

Ν.Μυλωνάς: Nα μιλήσουμε για τις μικροεπεμβάσεις αισθητικής στην πόλη μας

να μιλήσουμε για τις μικροεπεμβάσεις αισθητικής στην πόλη μας…

 

 

 

 1. Μια έρευνα κοινής γνώμης για τα προβλήματα που ενδιαφέρουν τους πολίτες θα είχαμε κατά σειρά:
 2. η καθαριότητα
 3. η κατάσταση των δρόμων και πεζοδρόμιων
 4. η κατάσταση των πλατειών και των πάρκων
 5. το κυκλοφοριακό και η απουσία χώρων στάθμευσης
 6. το πράσινο

Οι διατελέσαντες δήμαρχοι, δεμένοι με κόμματα και ομάδες με κατ’ εξοχήν διαχειριστικές λογικές, ξέρουν πολύ καλά πως να κερδίζουν τις εντυπώσεις, υπερβαίνοντας ακόμη και το νομικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης. Ο μεγάλος πρώην καυχιόταν ότι ‘’άμα δεν κάνεις παρανομία έργο δεν κάνεις’’! Η πολιτική πρακτική των διαδόχων του είναι ίδια. Στις σημερινές συνθήκες απραξίας, περιορισμών, αβεβαιότητας, και τελικά απουσίας προοπτικών, τα πράγματα είναι πιο επικίνδυνα. Το έργο γίνεται αυτοσκοπός πέρα από κάθε λογική διεργασία και κάθε νόμιμη διαδικασία παραγωγής έργου.

 1. Η δημοτική μας αρχή έχει ξεδιπλώσει μια σειρά σημειακές μικρο-παρεμβάσεις στον ιστό της πόλης. Άλλες επιτυχείς. Άλλες όχι. Άλλες με προβλήματα. Κανείς δεν τα σχολιάζει σήμερα, αλλά ο χρόνος θα δείξει τις αδυναμίες και τα λάθη που γίνονται.

–Ρωτήσαμε ποιος σχεδιάζει, ποιος αποφασίζει, με ποιο τρόπο. Αν γίνονται ερήμην των αρμοδίων υπηρεσιών με σιωπηλή αποφυγή απαντήσεων. Κρίνοντας αυτά που βλέπουμε να γίνονται χωρίς να τα απορρίπτουμε και χωρίς να τα υποτιμούμε πιστεύουμε ότι:,

— στις τάξεις της δημοτικής αρχής επικρατεί σκόπιμη αδιαφορία για την αξία της γνώμης των ειδικών.

— παραβιάζονται σε πολλά σημεία η ιστορική γνώση και την επιστημονική άποψη.

— απουσιάζει η δημόσια αιτιολόγηση και η αποδεικτική στοιχειοθέτηση, ο πολιτικός διάλογος

Οι μικροεπεμβάσεις είναι ασύνδετες μεταξύ τους χωρικά, νοηματικά και αισθητικά και γι αυτό εκπέμπουν συγκεχυμένα και αντιτιθέμενα μηνύματα.  Οι παρεμβάσεις πρέπει να συνεχιστούν αλλά  αν συνεχιστεί η τυχαία επιλογή  το τελικό αποτέλεσα θα είναι πολύ αρνητικό.

 1. Στο σημείωμα μας την παρέμβαση στην σκάλα του πολεμικού θέταμε τα ίδια πολιτικά προβλήματα. Δεν ήταν στόχος μας το έργο αυτό καθ αυτό, άλλα οι διαδικασίες και το περιεχόμενο.

Τότε 26.2.21 ρωτούσαμε χωρίς να πάρουμε απάντηση, αν υπάρχουν

α. περιβαλλοντική αδειοδότηση

β. άδεια των κατασκευών

γ. έγκριση από την πολεοδομία ή την διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών η το Λιμεναρχείο

δ. έγκριση του συμβουλίου Αρχιτεκτονικής του Νησιού μας

ε. απόφαση του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου για την παρέμβαση

Τα ίδια ρωτάμε τώρα για τις παρεμβάσεις που γίνονται και αφορούν την αισθητική και την πολεοδομία:

Α. υπάρχει σχεδιασμός και στόχευση προσαρμοσμένα σε ένα καλά αιτιολογημένο πλάνο;

Β. υπάρχει έγκριση των επεμβάσεων από την πολεοδομία ή την διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών;

Γ. υπάρχει έγκριση του συμβουλίου Αρχιτεκτονικής;

Δ. υπάρχει μια έστω γενική απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου για τις παρεμβάσεις;

Ε. ποιός ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου έχει εποπτεία και έλεγχο των παρεμβάσεων;

 1. Δεν κρίνουμε μανιχαϊστικά, δηλαδή με ένα ναι ή ένα όχι το αν οι παρεμβάσεις είναι όμορφες ή άσχημες, αναγκαίες ή βιτρίνα, σπουδαίες ή ασήμαντες.  Το πολιτικό ζήτημα που μπαίνει είναι αν αυτές έχουν μια πολιτική αιτιολόγηση και ακολουθούν ένα τεχνικό σχέδιο του 21ου αιώνα αρκετά εμπνευσμένο ώστε να αντιπαρατεθεί και να αλλάξει τις γραμμές και την αισθητική του πολύ υψηλού επιπέδου σχεδιασμού της πόλης μας από τούς Ιταλούς μελετητές του 20ου αιώνα.
 2. Υψηλόβαθμοι συμπατριώτες μας εκτιμούσαν ότι η Κως χρειάζεται μια δημοτική αρχή που να κάνει έργα ‘’ραφιναρίσματος’’. Ότι ακριβώς έκαναν οι παλιοί μας φωτογράφοι: ο Παγιαπούγιας και ο Ζαχαρίας, που με το μολυβάκι τους επενέβαιναν στα αρνητικά των φωτογραφιών για να εξαφανίσουν ρυτίδες, να μαυρίσουν μαλλιά και να κρύψουν τις ατέλειες της ασχήμιας της σκληρής πραγματικότητας. Δικαιώνονται! Αυτή η δημοτική αρχή ήρθε για να βελτιώσει την καθημερινότητα, να ασχοληθεί με το απλό και προσιτό, μακριά τα μεγάλα …λόγια! Τώρα το πώς η ίδια συμμετέχει ενεργά στο μεγάλο παιγνίδι των κυβερνητικών εντυπώσεων: των μεγάλων έργων Νοσοκομείου, Δικαστικού μεγάρου, Κτηματολογίου κλπ είναι ερώτημα που αντανακλά την σύγχυση της ή τον λαϊκισμό της..
 3. 6. Στην χθεσινή ημερήσια διάταξη του Δημου του Πετρουμίου (μας στέλνει φίλος), βλέπουμε ότι όλα τα θεματα συζήτησης έχουν σχέση με εκθέσεις δημοτικών επίτροπων. Το 12ο θεμα η εισήγηση είναι της επιτροπής πολεοδομίας και αισθητικής. Έχουμε πρόβλημα πολιτικής! Όχι ‘’ραφιναρίσματος’’

 

 

 

 

 

Ν. Μυλωνάς