Home / ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ  / Η. Σιφάκης για την έκθεση τουρισμού στο Βερολίνο & για το τέλος ταφής απορριμμάτων

Η. Σιφάκης για την έκθεση τουρισμού στο Βερολίνο & για το τέλος ταφής απορριμμάτων

 

ΗΛΙΑΣ ΣΙΦΑΚΗΣ:  ‘’ Δεν αξίζει στην Κω ο ρόλος του φτωχού συγγενή στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση του Βερολίνου.’’

Ο επικεφαλής της παράταξης ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ κ. Ηλίας Σιφάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

‘’ Για μία ακόμα φορά ο Δήμος Κω θα εμφανιστεί ως φτωχός συγγενής σε μία ακόμα μεγάλη τουριστική έκθεση, όπως η Διεθνής Τουριστική Έκθεση του Βερολίνου.

Χωρίς δικό του περίπτερο, φιλοξενούμενος της Περιφέρειας, στρυμωγμένος και περιθωριοποιημένος σε μια χώρα, όπως η Γερμανία, που αποτελεί προνομιακή τουριστική αγορά για την Κω.

Αυτό που θα πρέπει να αντιληφθούν όλοι είναι ότι η υποβάθμιση έως εξαφάνιση της Κω σε μια μεγάλη τουριστική έκθεση, έχει επιπτώσεις και παράγει αρνητικά αποτελέσματα.

Η παράταξη μας θέλει να συνεισφέρει με θετικό λόγο και προτάσεις και με μια διαφορετική προσέγγιση σε ότι έχει σχέση με την τουριστική προβολή της Κω.

Δηλώνουμε έτοιμοι να συμμετέχουμε με τις προτάσεις μας σε μια ανοιχτή συζήτηση τόσο με τη δημοτική αρχή όσο και με τους φορείς του τουρισμού στο νησί μας.

Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι :

1ον) Χρειάζεται αλλαγή του μοντέλου τουριστικής προβολής, να επενδύσουμε στην ψηφιακή προβολή.

2ον) Χρειάζεται προετοιμασία, η παρουσία της Κω σε μια μεγάλη τουριστική έκθεση δεν είναι υπόθεση της τελευταίας στιγμής.

3ον) Η Κως πρέπει να έχει τη δική της στρατηγική επικοινωνίας και προβολής. Δεν μπορεί να είναι παρακολούθημα, φιλοξενούμενη και φτωχός συγγενής.’’

 

 

 

 


 

ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ : ‘’ Ο κ. Νικηταράς αφού αρνήθηκε να δώσει στοιχεία, παραδέχεται τελικά την τεράστια οικονομική επιβάρυνση του Δήμου με 1,1 εκ. ευρώ για  το τέλος ταφής απορριμμάτων, που οδηγεί σε αύξηση των τελών .’’

Από τη δημοτική παράταξη ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

 

 

 

 

΄΄ Στις 24 Ιανουαρίου, ο επικεφαλής της παράταξης μας Ηλίας Σιφάκης , με  επιστολή του στο Δήμαρχο και στην Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου απηύθυνε σαφή προειδοποίηση για τον κίνδυνο να μετακυλιστεί στους δημότες μέσα από την αύξηση των τελών, το υγειονομικό τέλος ταφής απορριμμάτων.

Τι σημαίνει τέλος ταφής απορριμμάτων; Σημαίνει ότι ο Δήμος Κω,  θα πληρώνει πρόστιμο για κάθε τόνο απορριμμάτων που θάβεται από τη στιγμή μάλιστα που δεν γίνεται ανακύκλωση.

Ο Ηλίας Σιφάκης παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία , ζητώντας από το Δήμαρχο να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία σχετικά με το υπολογιζόμενο ύψος του τέλους ταφής απορριμμάτων για το 2022 και το 2023 , προκειμένου να γνωρίζουμε ποιο είναι το κόστος για το δημότη της Κω, τονίζοντας ότι οι  Δήμοι έχουν την υποχρέωση από το 2022 να υποβάλλουν στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης στοιχεία σχετικά με τον υπολογισμό του τέλους ταφής απορριμμάτων.

Κυρίως όμως, ο κ.Σιφάκης ζήτησε να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η δημοτική αρχή όχι μόνο δεν δέχθηκε να συζητηθεί το θέμα και να ληφθεί απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο αλλά δεν έδωσε κανένα στοιχείο σχετικά με το ύψος της οφειλής που έχει καταλογιστεί στο Δήμο Κω.

Αντί όλων αυτών , επιχειρεί να ‘’πνίξει΄΄ και να περιορίσει  το σοβαρό αυτό ζήτημα ( όπως και τόσα άλλα) στη δημοτική επιτροπή.

Για να μείνει εκεί  και να μην το μάθουν οι δημότες το τεράστιο ποσό των 1,1 εκ.ευρώ .που έχει καταλογιστεί στο Δήμο Κω, μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Το πρόβλημα όμως ,είναι ότι το κόστος αυτό θα μετακυλιστεί στους δημότες μέσα από την αύξηση των τελών, όπως προειδοποίησε ο Ηλίας Σιφάκης.

Όπως επίσης πρόβλημα είναι και το γεγονός ότι ο κ.Νικηταράς δεν θέλει να συζητάμε σοβαρά προβλήματα στο δημοτικό συμβούλιο, δεν θέλει οι αποφάσεις του Δήμου Κω να έχουν την ισχύ μιας ομόφωνης απόφασης με τη στήριξη και τη συμμετοχή όλων.

Ο Ηλίας Σιφάκης όταν έστειλε τη σχετική επιστολή στον κ.Νικηταρά τόνισε ότι ο σκοπός μας δεν είναι να ασκήσουμε αντιπολίτευση αλλά  να αποφευχθεί η αύξηση των τελών και η επιβάρυνση των δημοτών της Κω.

Είναι σαφές ότι ως Δήμος Κω πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με σχέδιο και σοβαρότητα.

-Να μειώσουμε  τις ποσότητες  απορριμμάτων, που διατίθενται σε χώρους υγειονομικής ταφής, καθώς και για των  υπολειμμάτων επεξεργασίας αστικών αποβλήτων για να μην πληρώνουμε αυτό το τέλος.

-Να δημιουργήσουμε νέα ρεύματα ανακύκλωσης  για να περιορίσουμε τον όγκο των απορριμμάτων.

-Να δημιουργηθεί Μονάδα Επεξεργασίας Βιολογικών Αποβλήτων από το Δήμο Κω.

Αν κάποια στιγμή, ο κ.Δήμαρχος αντιληφθεί ότι πρέπει να συζητηθούν αυτά τα θέματα στο δημοτικό συμβούλιο εμείς θα είμαστε εκεί με ολοκληρωμένες προτάσεις

Ελπίζουμε η απάντηση του σε όλα αυτά να μην είναι μία ακόμα επανάληψη ότι ΄΄για όλα φταίει ο Κυρίτσης’’. Γιατί ο κ.Νικηταράς διοικεί το Δήμο, αν δεν το έχει συνειδητοποιήσει, εδώ και 5 χρόνια και η σημερινή και η προηγούμενη δημοτική αρχή είναι ένα και το αυτό.’’