Home / ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ  / ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΟΥ  / Ειρήνη Καλαϊτζίδου: Λέω όχι στον πανικό – Προφυλάσσω εμένα και τους γύρω μου!

Ειρήνη Καλαϊτζίδου: Λέω όχι στον πανικό – Προφυλάσσω εμένα και τους γύρω μου!

 

 

 

 

 

 

 

 

Ειρήνη Καλαϊτζίδου

(Σύμβουλος του στρες MSc “Έλεγχος στρες”,
Ιατρική Σχολή Αθηνών, βοηθός μητρότητας
και συνεργάτης του free press “Νήσος Κως” – www.nisoskos.gr)

 

 

 

 

 

 

 

Στρες και Κορονοϊός Λέω όχι στον πανικό – Προφυλάσσω εμένα και τους γύρω μου! 

 

 

 

 

Σε αβέβαιες καταστάσεις – όπως αυτή που ζούμε!- είναι λογικό να έχουμε ερωτήσεις όπως «πόσο θα κρατήσει όλο αυτό?» και γενικότερα ανησυχίες… Κάτι που είναι απόλυτα λογικό. Ωστόσο η ερώτηση που πρέπει να κάνουμε στον εαυτό μας είναι «ΤΙ ΕΛΕΓΧΩ ΕΓΩ?», «ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΓΩ?». Το πρώτο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να μάθουμε πως μπορούμε να προστατευτούμε. #Μένουμε Σπίτι και προστατεύουμε εμάς και τους γύρω μας. Τηρούμε τους κανόνες υγιεινής και περιορίζουμε τις συναναστροφές μας στο ελάχιστο (συναναστροφές με την φυσική μας παρουσία, γιατί η συναναστροφές μας με τους ανθρώπους θα συνεχιστούν αλλά με άλλη μορφή- θα μιλήσουμε πιο αναλυτικά παρακάτω). Παίρνουμε όλα τα μέτρα προφύλαξης που μας προτείνουν αλλά θα προστατέψουμε και την ψυχική μας υγεία! Η όλη κατάσταση προφανώς και είναι στρεσογόνα γι αυτό και αυτό ίσως είναι το κομμάτι που θα πρέπει να εστιάσουμε. Αντιμετωπίζοντας το στρες μας θα γίνουμε εμείς οι ίδιοι, οι άνθρωποι που αγαπάμε αλλά και οι άνθρωποι γύρω μας, πιο ισχυροί.

 

Καταρχήν, ας αποδεχτούμε τα συναισθήματα μας. ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΣΤΑΤΩΜΕΝΟΙ. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να αναγνωρίσει το συναίσθημα που βιώνει και να το εκφράσει . Η έκφραση του συναισθήματος μας μπορεί να γίνει με    πολλούς τρόπους. Μπορούμε να το συζητήσουμε με ανθρώπους που αγαπάμε ή/και εμπιστευόμαστε. Μπορούμε να το εκφράσουμε μέσα από το γράψιμο.. Γράφω αυτό που νιώθω. Έχουμε ξαναφέρει ότι η καταγραφή των συναισθημάτων μας μπορεί να είναι λυτρωτική. Άλλος ένας τρόπος είναι μέσα από την τέχνη.. Ζωγραφίστε αυτό που νιώθετε ή τραγουδήστε το! Κρατήστε μια ρουτίνα στην καθημερινότητα σας! Ξυπνήστε, κοιμηθείτε και φάτε μεσημεριανό συγκεκριμένες ώρες. Έχετε μια υγιεινή διατροφή, γυμναστείτε, κοιμηθείτε ικανοποιητικά. Βρείτε ένα νέο χόμπι και ασχοληθείτε! Με άλλα λόγια : ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ!

 

 

 

Πράγματα που μπορώ να κάνω για να βοηθήσω τον εαυτό μου.

Κλείνω την τηλεόραση.Κάντε διαλείμματα από την παρακολούθηση, την ανάγνωση ή την ακρόαση ειδήσεων, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης. Βλέποντας, ακούγοντας και διαβάζοντας συνεχώς νέα μπορεί να σας στρεσάρει περισσότερο.

Φροντίζω το σώμα μου. Πάρτε βαθιές αναπνοές, κάντε διατάσεις ή διαλογιστείτε. Προσπαθήστε να τρώτε ισορροπημένα γεύματα, να ασκείστε τακτικά, να κοιμάστε αρκετά και να αποφεύγετε το αλκοόλ και το κάπνισμα. Βγείτε έξω (όσο και όπως επιτρέπεται) , αναπνεύστε καθαρό αέρα, αφήστε να σας δει ο ήλιος!
Βρίσκω χρόνο για να χαλαρώσω. Προσπαθήστε να κάνετε δραστηριότητες που σας αρέσουν. Ανακαλύψτε ένα νέο χόμπι! Διαβάστε ένα βιβλίο, Μαγειρέψτε φαγητά που αγαπάτε. Ακούστε το αγαπημένο σας τραγούδι. Δείτε ταινίες που σας χαλαρώνουν. Απολαύστε το μπάνιο σας! ΔΙΑΛΟΓΙΣΤΕΙΤΕ!

 

 

 

Σκέπτομαι για τι είμαι ευγνώμον

Μπορείτε να το κάνετε αυτό σε ένα τετράδιο, γράφοντας ένα πράγμα την ημέρα για το οποίο είστε ευγνώμων. Μια φορά την ημέρα- ή όποτε σας έρθει-  γράψτε  ένα πράγμα της ζωής σας που σας κάνει ευτυχισμένο-η. Στο τέλος αυτής της κρίσης ίσως βρούμε πραγματικά τι αξίζει στις ζωές μας και τι είναι πραγματικά αυτό που μας κάνει ευτυχισμένους.

 

 

Έρχομαι σε «επαφή» με ανθρώπους.

Συζητήστε με ανθρώπους που εμπιστεύεστε για το πως  νιώθετε. Η φυσική απομόνωση δεν σημαίνει ολική απομόνωση. Συνεχίζουμε να μιλάμε τηλεφωνικά με τους ανθρώπους που αγαπάμε. Τους βλέπουμε με βιντεοκλήση. Τους γράφουμε μηνύματα.
Μέσα από την επαφή με τους ανθρώπους δεν μειώνουμε μόνο τις δικές μας ανησυχίες και το δικό μας στρες αλλά βοηθώντας τους άλλους να αντιμετωπίσουν το στρες τους μπορεί επίσης και τον περίγυρο σας ισχυρότερο.

 

Σε όλο  αυτό θυμηθείτε ότι δεν είστε μόνοι… Το περνάμε μαζί όλο αυτό! Και θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί να βγούμε πιο δυνατοί! Ραντεβού σύντομα… Εύχομαι από κοντά… για αγκαλιές!

 

 

 

 

Για τους γονείς

Τα παιδιά και οι έφηβοι αντιδρούν, εν μέρει, σε αυτό που βλέπουν από τους ενήλικες γύρω τους. Όταν οι γονείς και οι φροντιστές ασχολούνται ήρεμα και με αυτοπεποίθηση, μπορούν να παρέχουν την καλύτερη υποστήριξη στα παιδιά τους. Οι γονείς μπορούν να είναι πιο καθησυχαστικοί στους άλλους γύρω τους, ειδικά τα παιδιά, εάν είναι καλύτερα προετοιμασμένοι.

Πάρτε χρόνο για να μιλήσετε με το παιδί σας ή το έφηβο-παιδί σας  σχετικά με τον κορονοϊό. Απαντήστε σε ερωτήσεις και μοιραστείτε γεγονότα σχετικά με τον κορονοϊό με τρόπο που το παιδί ή ο έφηβος σας μπορούν να καταλάβουν.
Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας ή ο έφηβος είναι ασφαλής. Αφήστε τους να γνωρίζουν ότι είναι εντάξει αν αισθάνονται αναστατωμένοι. Μοιραστείτε μαζί τους πώς αντιμετωπίζετε το δικό σας στρες, ώστε να μπορούν να μάθουν πώς να το αντιμετωπίσουν.
Περιορίστε την έκθεση της οικογένειάς σας στις ειδήσεις για τον κορονοϊό, συμπεριλαμβανομένων και των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης. Τα παιδιά μπορεί να παρερμηνεύσουν αυτό που ακούν και μπορούν να φοβούνται κάτι που δεν καταλαβαίνουν.
Προσπαθήστε να κρατήσετε μία ρουτίνα. Τώρα που τα σχολειά είναι κλειστά δημιουργήστε ένα πρόγραμμα μαθησιακών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων χαλάρωσης ή διασκέδασης.

 

Και θυμηθείτε: Eσείς είστε το πρότυπο… Χαλαρώστε, κοιμηθείτε αρκετά, ασκηθείτε και φάτε καλά. Βλέποντας το παιδί σας εσάς  σίγουρους θα νιώσει και αυτό σιγουριά!

 

 

 

 

Πηγή: e-Νήσος Κως Τ55