Home / ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ  / 25η Μαρτίου – 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση: Τα μηνύματα Χατζημάρκου, Καμπανή και Νικηταρά

25η Μαρτίου – 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση: Τα μηνύματα Χατζημάρκου, Καμπανή και Νικηταρά

 

 

 

«Στην Επανάσταση του 1821 “διαβάζουμε” σήμερα το μήνυμα της Υπέρβασης. Την υπέρβαση του φόβου, της υποτέλειας, του τέλματος, της απραξίας… Την υπέρβαση από τη φθορά»

Μήνυμα του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821

 

 

 

 

 

Η συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του Ελληνικού Γένους για Ελευθερία και Ανεξαρτησία, είναι μια επέτειος ορόσημο σε μια συγκυρία  εντελώς ακατάλληλη για ένα εορτασμό αντάξιο της σημασίας της. Βρίσκει όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά ολόκληρο τον πλανήτη σε έναν διαρκή αγώνα για να ανακτήσει την ελευθερία που στερήθηκε από έναν αόρατο εχθρό.

Για τους ίδιους λόγους όμως  είναι και η καταλληλότερη για εσωτερικό αναστοχασμό και ανασκόπηση. Ας σκεφτούμε όλοι σιωπηρά τι ήταν η Επανάσταση του 1821 και την απόσταση που έχουμε διανύσει αυτά τα διακόσια χρόνια.

Η Ελλάδα υπήρξε το πρώτο ανεξάρτητο εθνικό κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο που δημιουργήθηκε αποκοπτόμενο από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αυτό ήταν μια μεγάλη τομή απέναντι σε μια    αυτοκρατορία που, μέχρι τότε, έχανε δύσκολα. Μέχρι που ένα μικρό τμήμα της-στην αρχή- επαναστάτησε και έγινε ανεξάρτητο κράτος. Ένα γεγονός που πυροδότησε, από τη μικρή αλλά ανεξάρτητη Ελλάδα, τις εξελίξεις στα Βαλκάνια κατά το δεύτερο μισό του 19ου και το πρώτο μισό του 20ού αιώνα.

Οι Έλληνες παρότι «δεσποζόμενοι» υπερείχαν και προόδευαν, ενώ οι Τούρκοι, παρότι «δεσπόζοντες» παρέμεναν στάσιμοι.    Η αυτοπεποίθηση που είχαν αποκτήσει οι Έλληνες χάρη στις επιδόσεις τους στα γράμματα, στο εμπόριο, στις τέχνες  τους οδήγησε στην απόφαση να κάνουν την Επανάσταση και στην πίστη ότι θα μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα με επιτυχία.

Στην Επανάσταση του 1821 «διαβάζουμε» σήμερα το μήνυμα της Υπέρβασης. Την υπέρβαση του φόβου, της υποτέλειας, του τέλματος, της απραξίας. Την υπέρβαση από τη φθορά.

Απευθυνόμενος ειδικά στους νέους μας, τέτοιες ημερομηνίες-σύμβολα μπορούν πραγματικά να σηματοδοτήσουν μια τομή και ταυτόχρονα μια σύνδεση με το παρελθόν. Και με ένα στίχο του Παλαμά, τους παροτρύνω να μεθύσουν με τ’ αθάνατο κρασί του Εικοσιένα. Το κρασί της προόδου και της υπέρβασης.

Η συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, αποτελεί το εφαλτήριο για το άλμα προς το μέλλον, για τη φυγή μας προς τα εμπρός. Το μήνυμα για τα 200 χρόνια Ελλάδα μπορεί να έρχεται από το παρελθόν, αλλά ο προορισμός του είναι ακάθεκτα μπροστά, στο μέλλον.

Στην ανάκαμψη. Στην πρόοδο. Στην ευημερία. Αυτή θα είναι η Ελλάδα του αύριο.

 

 

Το Γραφείο Τύπου


 

 

 

Μήνυμα Επάρχου Κω-Νισύρου Καμπανή Ιωάννη για την Επέτειο της 25ης Μαρτίου

 

 

 

 

Η 25η Μαρτίου έχει διττή σημασία, θρησκευτική και εθνική.

Η εκκλησία μας τιμά τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και το έθνος μας γιορτάζει την επέτειο της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 ενάντια στην Οθωμανική κατοχή.

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από την επέτειο του κορυφαίου ιστορικού γεγονότος της σύστασης του σύγχρονου Ελληνικού κράτους. Γιορτάζουμε την επέτειο της εθνικής μας ανεξαρτησίας, της ελευθερίας μας, της ιστορικής μας υπόστασης.

Παρ΄όλα αυτά η σημερινή μέρα δεν πρέπει να είναι μία νοσταλγική υπενθύμιση ενός ιστορικού γεγονότος.

Αυτό που μας διδάσκει η Ελληνική Επανάσταση είναι ότι μόνο όταν οπλιζόμαστε με υπομονή και πείσμα, όταν συστρατευόμαστε όλοι μαζί με ενότητα και ομοψυχία, με όραμα και πίστη σε ιδανικά, σε έναν κοινό σκοπό τότε, όχι μόνο ο σκοπός μας θα επιτευχθεί αλλά θα γίνει και πηγή έμπνευσης.

Η Ελληνική Επανάσταση μας διδάσκει και κάτι ακόμα, ότι το παρελθόν μας, αποτελεί το θεμέλιο για τον σχεδιασμό του μέλλοντος.

Μόνο με τη συνειδητοποίηση της ιστορικής, πολιτικής και πολιτιστικής μας ταυτότητας, μπορούμε να διαμορφώσουμε τις προοπτικές μας και τις εξελίξεις, να γίνουμε ξανά δημιουργοί της ιστορίας.

Χρόνια Πολλά!!!


 

 

Δήλωση Δημάρχου Κω Θεοδόση Νικηταρά

για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου

 

 

 

 

 

Συμπατριώτες, συμπατριώτισσές μου,

γιορτάζουμε την εφετινή επέτειο της 25ης Μαρτίου, παράλληλα με τα 200 χρόνια της εθνικής παλιγγενεσίας, σε μια ιστορική περίοδο για τη χώρα μας και ολόκληρο τον κόσμο.

Η Εθνική Επέτειος μας δίνει την ευκαιρία να στοχαστούμε την πορεία μας αυτά τα 200 χρόνια.

Τα δύσκολα χρόνια που έζησαν οι πρόγονοί μας.

Με φτώχεια, πολέμους αλλά και μεγάλες επιτυχίες.

Σήμερα, ο λαός μας αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα αλλά η χώρα μας είναι πιο δυνατή.

Ανήκει στις ισχυρές χώρες του πλανήτη.

Επηρεάζει αποφάσεις για το μέλλον των λαών.

Αγωνίζεται για την ειρηνική συνύπαρξη όλων.

Είναι η ώρα να μιλήσουμε για το μέλλον.

Να δούμε τα όρια και την ευθύνη καθενός.

Της οργανωμένης Πολιτείας και κάθε πολίτη ξεχωριστά.

Να χαράξουμε πορεία για καλύτερο παρόν και μέλλον.

Να δημιουργήσουμε την Ελλάδα του 21ου αιώνα, με εμπιστοσύνη στους νέους και στις νέες του τόπου μας.

Με δημοκρατία, δικαιοσύνη και ισονομία για όλους.

Με ισότιμη πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά.

Με προστασία της εργασίας και ανάδειξη των δυνατοτήτων καθενός και καθεμιάς.

Να αφήσουμε πίσω τα δύσκολα χρόνια.

Αυτός είναι ο στόχος.

Με γνώση, αξιοποίηση των δυνατοτήτων του λαού μας και παραγωγική δουλειά.

Η πατρίδα, μας έχει όλους ανάγκη.

Με τη βεβαιότητα ότι βρισκόμαστε στο εμείς και όχι στο εγώ.

Δίνουμε όλοι μαζί τη μάχη, να ξεπεράσουμε αυτή την πρωτόγνωρα δύσκολη περίοδο.

Να σταθούμε όρθιοι και να ανορθώσουμε την οικονομία μας.

Με αλληλεγγύη και βοήθεια προς όλους.

Η μεγάλη διπλή γιορτή της πατρίδας μας, στέλνει μήνυμα πίστης, ελπίδας και εθνικής ανάτασης.

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, έχει συνδεθεί άρρηκτα με τον αγώνα των προγόνων μας για ελευθερία.

Τιμούμε όλους όσοι αγωνίστηκαν για αυτό το υπέρτατο αγαθό.

Με ενότητα, ομοψυχία και συνεννόηση δημιουργούμε την ισχυρή Κω.

Χρόνια πολλά και να είστε όλοι καλά.