Home / ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ  / Μια (ΝΕΑ) ταινία ύμνος στο ελληνικό καλοκαίρι: “Το ταξίδι στην Ελλάδα” [ΒΙΝΤΕΟ]

Μια (ΝΕΑ) ταινία ύμνος στο ελληνικό καλοκαίρι: “Το ταξίδι στην Ελλάδα” [ΒΙΝΤΕΟ]

 

Δυο Βρετανοί κωμικοί περιδιαβαίνουν την Ελλάδα… θέλοντας να ακολουθήσουν τα βήμα του ομηρικού Οδυσσέα, σε ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ που έρχεται την πιο κατάλληλη στιγμή, ενώ η χώρα μας στέλνει το σήμα πως σκοπεύει να σώσει τη φετινή τουριστική σεζόν.

 

Το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «The Trip To Greece» βγαίνει στους κινηματογράφους σήμερα και αποτελεί μια ωδή στην πανέμορφη Ελλάδα, την πατρίδα του ομηρικού Οδυσσέα. Μια ταινία που έχει χιλιάδες φανατικούς, όπως φαίνεται και βγαίνει εκεί έξω την ώρα που η Ελλάδα προβάλλεται ως ο ασφαλής – αν όχι ο μόνος – τουριστικός προορισμός σε ένα καλοκαίρι που σημαδεύεται από την πανδημία του κορωνοϊού.

 

«Εξαιρετικά γεύματα βραβευμένα με αστέρι Μισελέν κάτω από ειδυλλιακούς γαλάζιους ουρανούς» σημειώνει για τις εικόνες του φιλμ, δημοσίευμα της Guardian.

 

Οι Στιβ Κούγκαν και Ρομπ Μπράιντον δημοφιλείς Βρετανοί κωμικοί, αναλαμβάνουν να υποδυθούν τους… δραματικά υπερβολικούς εαυτούς τους σε ένα ταξίδι με καμβά την Ελλάδα του καλοκαιριού και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

 

Το ταξίδι τελειώνει στην Ιθάκη

Πρόκειται για την τέταρτη και τελευατία ταινία της σειράς ταξιδίων που σκηνοθέτησε ο Μάικλ Γουίντερμποτομ, η οποία ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια και αποδείχτηκε αναπάντεχη επιτυχία για τους λάτρεις των ντοκιμαντέρ ταξιδίου, αλλά και του καλού (βρετανικού προφανώς) χιούμορ. Οι δύο ηθοποιοί υποδύονται μια «τραβηγμένη», θεατρική εκδοχή του εαυτού τους που στο πρώτο τους ταξίδι ξεκινά για μια βόλτα στη βόρεια Αγγλία.

Επόμενοι σταθμοί τους, η Ιταλία και η Ισπανία και τώρα η Ελλάδα, η γενέτειρα του Οδυσσέα έρχεται να βάλει τον επίλογο σε ένα ταξίδι δέκα ετών. Οι Βρετανοί ταξιδεύουν από τη σημερινή Τουρκία στην Ιθάκη, με ενδιάμεσες στάσεις στο νησί της Λέσβου, την Πύλο, την Αθήνα, την κοσμοπολίτικη Ύδρα και τον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου. Σκοπός τους είναι να επαναλάβουν, κάπως αφηρημένα και στοιχειωδώς φυσικά, το ταξίδι της επιστροφής του Οδυσσέα από την Τροία στην Ιθάκη.

 

 

 

Ο Κούγκαν λατρεύει την ελληνική φιλοσοφία

 

«Η ελληνική μυθολογία, νόμιζα πως ήταν ενδιαφέρουσα, αλλά μου αρέσει περισσότερο η ελληνική φιλοσοφία» δηλώνει ο Κούγκαν στη Guardian. «Η θεώρηση του κόσμου μέσα από τους τρεις βασικούς φιλοσόφους, Σωκράτη, Πλάτωνα και Αριστοτέλη. Για μένα, έχοντας να παλέψω με τη θρησκεία, με εντυπωσίαζε που οι άνθρωποι παραμένουν προσκολλημένοι στον Χριστιανισμό, όταν υπήρχε μια πιο ολιστική προσέγγιση ζωής που προϋπήρχε κάποιους αιώνες» λέει τονίζοντας πως δεν έχει κάτι ενάντια στον Χριστιανισμό.

«Είναι απλά πως πολλοί ηλίθιοι τον επέλεξαν. Και αυτό δεν συνέβη με την ελληνική φιλοσοφία. Δεν φαντάζεται κανείς ηλίθιους, ακροδεξιούς φονταμενταλιστές ακολούθους ενός Έλληνα φιλοσόφου» λέει.

 

 

Ποιοι είναι οι δύο Βρετανοί «πρεσβευτές» της Ελλάδας

 

Ο Ρομπ Μπράιντον είναι Ουαλός κωμικός γνωστός για μια σειρά από συμμετοχές στη βρετανική τηλεόραση. Για την καριέρα του στο σινεμά και την τηλεόραση έχει ανακηρυχθεί μέλος του Τάγματος της βρετανικής αυτοκρατορίας. Ο συνοδοιπόρος του στο ταξίδι στην Ελλάδα, Στιβ Κούγκαν, αγγλικής καταγωγής ξεκίνησε την καριέρα του το ‘80, χαρίζοντας τη φωνή του σε σατιρικό σόου της βρετανικής τηλεόρασης με κούκλες.

Το 2013, συμμετείχε στη συγγραφή και την παραγωγή, στην ταινία «Philomena» για την οποία κέρδισε υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες, τα BAFTA, αλλά και τα Όσκαρ για το βραβείο σεναρίου και τη σκηνοθεσία.

 

Η ταινία «Ταξίδι στην Ελλάδα» διαθέσιμη και στο διαδίκτυο

 

Το πρόβλημα με τους κλειστούς κινηματογράφους και τους περιορισμούς λόγω του κορωνοϊού, αναφορικά με την προβολή της ταινίας μπορεί να ξεπεραστεί, καθώς το The Trip To Greece θα είναι διαθέσιμο μέσω διαδικτύου τόσο το YouTube και το Google Play (προς 6,99 δολάρια) όσο όμως και στις πλατφόρμες της Amazon, το Apple Store και την υπηρεσία της Microsoft.

Τέλος, στις 2 Ιουλίου 2020 αναμένουμε το «Ταξίδι στην Ελλάδα – The Trip to Greece» σε σκηνοθεσία: Μάικλ Γουιντερμποτομ με τους Στιβ Κούγκαν, Ρομπ Μπράιντον, Τζάστιν Έντουαρντς και στους θερινούς κινηματογράφους.

 

 

iefimerida.gr