Home / ΒΙΝΤΕΟ  / Μανώλης Γλέζος: «Έφυγε» την ημέρα που εκτελέστηκε ο Νίκος Μπελογιάννης [BINTEO]

Μανώλης Γλέζος: «Έφυγε» την ημέρα που εκτελέστηκε ο Νίκος Μπελογιάννης [BINTEO]

Πριν από 68 χρόνια ακριβώς, στις 30 Μαρτίου του 1952 έπεφτε νεκρός στο Γουδί ο Νίκος Μπελογιάννης. Και μια τέτοια μέρα επέλεξε να φύγει ο Μανώλης Γλέζος για να συναντήσει τον άνθρωπο με το γαρύφαλλο. Και αυτή η σύμπτωση είναι που συζητιέται από την στιγμή που μάθαμε το θλιβερό νέο του φευγιού του.

 

Ο Μανώλης Γλέζος έφυγε στα 98 του χρόνια έχοντας ζήσει τα μεγαλύτερα γεγονότα στην δύση και στην χαραυγή δυο αιώνων. Ο Απεραθίτης Μανώλης Γλέζος από το υπέροχο χωριό της Νάξου με την άγρια ομορφιά ήταν ένας άνθρωπος ατρόμητος, είχε κάνει αυτό που λέμε ηρωικές πράξεις, ένας γνήσιος αντιστασιακός και πιστός στις ιδέες του μέχρι το τέλος. Ήταν πολύ όμορφος λένε όσοι τον γνώρισαν στα νιάτα του και η ομορφιά αυτή ήταν τόσο έξω όσο και μέσα.

Γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 1922 στην Απείρανθο της Νάξου. Γιος της Μάχης Ναυπλιώτου (1894-1967) και του Νίκου Γλέζου (1892-1924). Το 1935 έφτασε στην Αθήνα μαζί με την οικογένειά του, όπου και τελείωσε το Γυμνάσιο όπως και ο αδερφός του Νίκος Γλέζος ο οποίος εκτελέστηκε από τους Ναζί στις 10-5-1944. Ο Μανώλης Γλέζος χρόνια μετά είχε δακρύσει στην εκπομπή του Φρέντυ Γερμανού όταν έδειξε το τελευταίο σημείωμα του αδερφού του Νίκου πριν πάει για εκτέλεση.

 

 

 

Συμμετοχή στην Εθνική Αντίσταση

 

Όταν ξέσπασε ο πόλεμος ζήτησε να καταταγεί στον Ελληνικό στρατό στο αλβανικό μέτωπο, αλλά απορρίφθηκε επειδή ήταν μικρότερος από την ηλικία στράτευσης. Εργάστηκε ως εθελοντής για το Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών και από το 1941 άρχισε να σπουδάζει στην ΑΣΟΕΕ. Κατά τη διάρκεια της κατοχής εργάζεται στον δήμο της Αθήνας και στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, ενώ παράλληλα συμμετέχει ενεργά στην αντίσταση, μέσα από τις απελευθερωτικές οργανώσεις των νέων (ΟΚΝΕ, ΕΑΜ ΝΕΩΝ και ΕΠΟΝ) με αποτέλεσμα να υποστεί πολλές διώξεις και φυλακίσεις.

 

 

 

Η σημαία και ο Απόστολος Σάντας

 

Ο Μανώλης Γλέζος έμεινε στην ιστορία ως ο άνθρωπος που μαζί με τον Απόστολο Σάντα έκαναν την πρώτη πράξη αντίστασης στην γερμανική κατοχή. Τη νύκτα της 30ης Μαΐου, ξημερώνοντας η 31η Μαΐου του 1941, αυτός και ο Απόστολος Σάντας κατέβασαν τη Γερμανική σημαία του Γ΄ Ράιχ, που κυμάτιζε σε ιστό στην Ακρόπολη Αθηνών, κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη των φρουρών.

 

Η κίνηση αυτή πήρε παγκόσμιες διαστάσεις. Η πράξη τους ενέπνευσε τους Έλληνες που αντιστέκονταν ενάντια στον κατακτητή και καθιέρωσε και τους δύο ως σύμβολα αντίστασης κατά της χιτλερικής κατοχής. Μάλιστα ο Γάλλος στρατηγός Ντε Γκωλ χαρακτήρισε τον Μανώλη Γλέζο ως «Πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης». Το ναζιστικό καθεστώς δεν έμεινε άπραγο. Καταδίκασαν Γλέζο και Σάντα ερήμην σε θάνατο από το γερμανικό στρατοδικείο.

 

Τους έψαχναν παντού με μένος. Ένα χρόνο μετά, στις 24 Μαρτίου του 1942 ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας συλλαμβάνονται από Γερμανικό κλιμάκιο και φυλακίζονται στις φυλακές Αβέρωφ. Εκεί ο Γλέζος εξαιτίας βασανιστηρίων προσβάλλεται από φυματίωση βαριάς μορφής οπότε και τον αφήνουν ελεύθερο.

 

Στις 21 Απριλίου του 1943 συλλαμβάνεται και πάλι αυτή τη φορά από τους Ιταλούς κατακτητές και ο Γλέζος μένει στην φυλακή για τρεις μήνες. Έξι μόλις μήνες αφού έχει απελευθερωθεί συλλαμβάνεται και πάλι, για «επικίνδυνη αντεθνική δράση» και φυλακίζεται για 7,5 μήνες. Ο Μανώλης Γλέζος δραπετεύει στις 21 Σεπτεμβρίου.

 

 

 

newsit.gr