Home / ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ  / Κως: Αγροτικός Σύλλογος & Αγρ. Συνεταιρισμός – Προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης στον Πρωτογενή τομέα

Κως: Αγροτικός Σύλλογος & Αγρ. Συνεταιρισμός – Προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης στον Πρωτογενή τομέα

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΚΩ  ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΩ…

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟΝ  ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ

ΓΕΝΙΚΑ

 

 

Η  Κως  είναι  Νησί που φιλοξενεί κατά βάση μαζικό τουρισμό. Ο  πληθυσμός  την τουριστική περίοδο    τριπλασιάζεται  και κάποιες χρονιές τετραπλασιάζεται.

 

Η  παραγωγή και η διάθεση  των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα έχουν οργάνωση και προσανατολισμό την εξυπηρέτηση του συγκεκριμένου μοντέλου ανάπτυξης .

 

Η διάθεση προϊόντων από παραγωγούς  στη  λιανική ,μέσω λαϊκών αγορών, έχει  εντελώς απαξιωθεί και έχει κυριαρχήσει η πώληση  στα μεγάλα πολυκαταστήματα . Τα  πολυκαταστήματα ακολουθούν στρατηγική κεντρικών προμηθειών και διανομής πανελλαδικά αγνοώντας  ουσιαστικά τις τοπικές παραγωγές. Υπάρχουν βάσιμοι αλλά και αβάσιμοι λόγοι γιαυτό.(έχουν γίνει πολλές συζητήσεις χωρίς αποτέλεσμα).

 

Διέξοδος  εξαγωγών προς την ενδοχώρα  ή και εκτός χώρας δεν υπάρχει .

 

Έρευνες ,μελέτες ,προτάσεις ,διεκδίκηση δεν απέδωσαν ,η επισήμανση ότι σε περίοδο κρίσης (η επισήμανση αφορούσε κυρίως την περίπτωση θερμού επεισοδίου ή εκβιασμού από εξωγενείς  παράγοντες) θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα, αγνοήθηκε διαχρονικά. Βεβαίως η σημερινή κρίση είναι πρωτόγνωρη το αποτέλεσμα όμως είναι ίδιο.

 

 

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ  :

ΔΗΜΟΣ:

-Λειτουργεία  λαϊκής  αγοράς  αμέσως .Υπάρχει έτοιμος κανονισμός  ,συντάχθηκε από το Δήμο αρχές του 2019 στη βάση προτάσεων κυρίως του αγροτικού συλλόγου   ,εκκρεμούσε η έγκριση της περιφέρειας .Χρειάζεται μόνο να προστεθούν τα μέτρα  για τις λαϊκές  για την πανδημία. Απλή εφαρμογή με διαγραμμίσεις  στους επιλεγμένους χώρους  . οι αγρότες πρέπει κάπου να βρουν χώρους να εκθέσουν τα προϊόντα τους ,τα περί διατροφικής επάρκειας και μονοδιάστατης ανάπτυξης τα ξανασυζητάμε αργότερα,.

 

-Οι προνοιακές δομές του Δήμου έχουν στοιχεία  για φτωχούς και αναξιοπαθούντες  συμπολίτες μας. Έκδοση  κουπονιών (κονδύλιο του Δήμου)  για αγορά προϊόντων από τις λαϊκές με διπλή στόχευση :αφενός να ελαφρυνθούν οικονομικά  οι αγοραστές και αφετέρου να καλύψουν μικρό μέρος του κόστους των ΄ήδη παραχθέντων προϊόντων  οι αγρότες.

 

-Αγροτικές αποθήκες και εγκαταστάσεις να απαλλαγούν για λίγους μήνες από τέλη καθαριότητας και φωτισμού.

 

-Ελάφρυνση στο κόστος του νερού άρδευσης.

 

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ:

-Διάλογος με τους υπευθύνους  των μεγάλων πολυκαταστημάτων  προκειμένου να δεχθούν τοπικά προϊόντα.

-έγκριση (αν δεν έχει εγκριθεί ) του  κανονισμού  λειτουργίας για τις λαϊκές αγορές.

-Προτάσεις  προς την Κυβέρνηση σε τρείς κατευθύνσεις :

 

 

1: Μείωση του κόστους ενέργειας( ρευμα ,πετρέλαια κλπ.)

 

2: Προς ΕΛΓΑ: ο ΕΛΓΑ (με στοιχεία από τις δηλώσεις ΟΣΔΕ ) χρηματοδοτείται  με περίπου 150000 ευρώ το χρόνο από τους παραγωγούς του Νησιού ,μπορεί κάλλιστα η κατάσταση να χαρακτηρισθεί  ως απώλεια λόγω πανδημίας αλλά και ειδικών συνθηκών και να δοθούν κάποιες αποζημιώσεις ,μετά από ελέγχους που θα γίνουν.

 

3: Είναι γνωστό ότι ο χαρακτηρισμός  ΑΓΡΟΤΗΣ  είναι γενικός και προσδιορίζει απλώς τη μορφή εργασίας. Πρίν χρόνια  και κυρίως μετά την εφαρμογή του ν. 4387/2016 ,όσοι ασχολούνται στον πρωτογενή τομέα έχουν νομική και οικονομική υπόσταση ( νομικά πρόσωπα, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες ειδικού καθεστώτος ,εργάτες γής  που αμείβονται με εργόσημο) .Η ανεύρεσή τους  από τις  ΔΟΥ  και άλλους φορείς του ΥΠΑΑΤ  είναι πλέον εύκολη. ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΘΟΥΝ ΩΣ ΕΡΓΑΖΌΜΕΝΟΙ Ή ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΊΕΣ όπως άλλες  ομοειδείς επιχειρήσεις και εργαζόμενοι  και να ληφθούν αντίστοιχα μέτρα λόγω κρίσης από την πανδημία.

 

 

 (Δ.Σ)ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΩ , ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΩ.