Home / ΚΟΣΜΟΣ  / Η ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων στον ΟΗE: «Μακεδονική» εθνικότητα και «μακεδονική» γλώσσα

Η ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων στον ΟΗE: «Μακεδονική» εθνικότητα και «μακεδονική» γλώσσα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του iefimerida.gr:

 

Στο επίσημο έγγραφο που έστειλε η μόνιμη αποστολή της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» στα Ηνωμένα Έθνη ενημερώνει την γραμματεία του ΟΗΕ για τις νέες εκδοχές των επίσημων και σύντομων ονομάτων της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

 

Μάλιστα ζητάει να ενταχθούν στη βάση δεδομένων των παγκόσμιων γεωγραφικών ονομάτων (UNGEGN) και στην αντίστοιχη βάση δεδομένων που περιλαμβάνει την επίσημη πολύγλωσση ορολογία (UNTERM).

 

Στο μακροσκελές «σημείωμα» προτείνεται η χρήση του επιθετικού προσδιορισμού «Μακεδονικός» ή «Μακεδονική» για την αναφορά σε όλα τα επίσημα όργανα του γειτονικού κράτους αλλά και στις ιδιωτικού χαρακτήρα οντότητες που δεν λαμβάνουν οικονομική επιχορήγηση από το κράτος των Σκοπίων για τις οποίες κατοχυρώνουν τη χρήση του όρου «Μακεδονικός» ή «Μακεδονική». Το ίδιο ακριβώς ζητούν οι Σκοπιανοί και για τις εμπορικές ονομασίες και τα σήματα των προϊόντων τους (commercial names, trademarks, and brand names).

 

Οι Σκοπιανοί ζητούν από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ο επιθετικός προσδιορισμός να είναι σύμφωνος με το επίσημο ή το σύντομο όνομα της χώρας τους. Ωστόσο αν και αναφέρουν τους δύο προσδιορισμούς «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», και «Βόρεια Μακεδονία», κατοχυρώνουν επίσης και το σκέτο «Μακεδονικός» ή «Μακεδονική».

 

Στον σχετικό πίνακα που εστάλη στον ΟΗΕ υπάρχει η στήλη «Nationality (Citizenship)» δηλαδή «Εθνικότητα (Ιθαγένεια)». Εκεί αναφέρεται ο όρος «Μακεδόνας» και εναλλακτικά το «Πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». H επίσημη γλώσσα του κράτους είναι σύμφωνα με τους Σκοπιανούς η «Μακεδονική γλώσσα». Για όλα αυτά επικαλούνται τη Συμφωνία των Πρεσπών.

 

Ο κωδικός των Σκοπίων ορίζεται ως MK ή εναλλακτικά MKD και ο κωδικός του νομίσματός τους είναι MKD.

 

 

iefimerida.gr