Home / ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ  / ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΚΑΣ  / Περισσότεροι από 12.800 δημότες της Κω δεν ψήφισαν στις Δημοτικές εκλογές της 26ης Μαϊου

Περισσότεροι από 12.800 δημότες της Κω δεν ψήφισαν στις Δημοτικές εκλογές της 26ης Μαϊου

 

Φίλε αναγνώστη ας πάρουμε τα πράγματα όχι από την αρχή, αλλά από το τέλος… Το τέλος του πρώτου γύρου των Δημοτικών εκλογών.

Για την Κω, το νησί μας καταγράφηκε περίπου 42% “αποχή” (μή προσέλευση στην κάλπη)!

 

Ένα ποσοστό πολύ μεγάλο αν αναλογιστούμε ότι από τους 30.877 εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους, ψήφισαν οι 17.994. Με μία απλή αφαίρεση, στις κάλπες δεν προσήλθαν 12.883 δημότες της Κω.

 

Για να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας τα παραπάνω μεγέθη, αρκεί να σου αναφέρω ότι το άθροισμα των ψήφων του κ.Κυρίτση και του κ.Νικηταρά είναι στο σύνολο τους, περίπου: 14.025

 

Αυτοί οι 12.883 δημότες που δεν προσήλθαν στις κάλπες θα μπορούσαν να αφήσουν στην 2η και 3η θέση τους μονομάχους της Κυριακής 2/6 εάν ψήφιζαν π.χ. μία άλλη, νέα, 5η υποψήφια παράταξη.

 

Ας πάμε και στα πιο μικρά νούμερα. Σύμφωνα με το 42% της αποχής, 4 στους 10 δημότες δεν έφτασαν μέχρι τις κάλπες. Άρα οι υπόλοιποι 6 που έφτασαν, αποφασίζουν με την ψήφο τους όχι μόνο για τους 6 αλλά για το
σύνολο των δημοτών! Στο συγκεκριμένο παράδειγμα και για τους 10.

 

Ελπίζω να μην σε μπέρδεψα…

 

 

Γνωρίζω ότι οι περισσότεροι αδιαφορούν για τις εκλογές και ειδικά οι νεότεροι που δεν ασχολούνται με την πολιτική γιατί νιώθουν ότι δεν τους αφορά, ή γιατί πιστεύουν ότι όλοι οι πολιτικοί τα ίδια είναι, ή γιατί πιστεύουν ότι η δική τους επανάσταση θα ξεκινήσει από τα social media, ή ακόμα και με televoting ή μέσω sms, όπως στη Eurovision ή το Survivor, ή μπορεί να αδιαφορούν γιατί απλά βαριούνται.

 

 

ΘΕΛΟΥΜΕ να αλλάξουν τα πράγματα γύρω μας και πόσο μάλλον στην καθημερινότητα μας. ΔΕΝ μπορούν να αλλάξουν εάν εμείς οι ίδιοι παραμένουμε παθητικοί.

 

 

Ανέκαθεν η ψήφος ήταν η κυρίαρχη πολιτική πράξη του δημότη, του πολίτη. Το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, είναι από τα πιο ιστορικά δικαιώματα.
Έγιναν αγώνες αιώνων για να τα θεωρούμε – αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα – δεδομένα.

 

 

Αυτό είναι δημοκρατία, δημοκρατία σημαίνει συμμετοχή και όχι αποχή. Η αποχή είναι αδράνεια και καμία αδράνεια δεν φέρνει λύση. Η αδράνεια θα αφήσει όλα αυτά με τα οποία διαφωνείς να επεκταθούν και να ριζώσουν. Δεν πρέπει να αποφασίζουν οι άλλοι για εμάς, χωρίς εμάς.

 

 

Πριν σε αποχαιρετίσω φίλε αναγνώστη, θα ήθελα να κάνουμε ένα ταξίδι στο χρόνο:

 

 

 

 

Χρειάστηκαν δεκαετίες έντονων γυναικείων αγώνων για να μπορέσουν οι Ελληνίδες να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου.

 

 

Για πρώτη φορά ψήφισαν στις δημοτικές εκλογές της 11ης Φεβρουαρίου 1934. Εκλογικό δικαίωμα δεν δόθηκε σε όλες, αλλά μόνο σε όσες είχαν κλείσει τα 30 χρόνια και διέθεταν τουλάχιστον απολυτήριο Δημοτικού.

 

 

Σε βουλευτικές εκλογές, οι Ελληνίδες ψήφισαν για πρώτη φορά στις 19 Φεβρουαρίου του 1956. Ήταν η απαρχή της εφαρμογής στην πράξη της καθολικής ψηφοφορίας, που είχε κατοχυρωθεί ήδη στο Σύνταγμα του 1864, με την αναγνώριση της ιδιότητας του πολίτη στις γυναίκες.

 

 

Πέρασε σχεδόν ένας αιώνας μέχρις ότου καταφέρουν οι Ελληνίδες να φτάσουν στην κάλπη, έχοντας κατακτήσει πλήρως το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις βουλευτικές εκλογές του 1956, με τη Λίνα Τσαλδάρη της ΕΡΕ και τη Βάσω Θανασέκου της «Δημοκρατικής Ένωσης» να εισέρχονται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η Λίνα Τσαλδάρη έγινε και η πρώτη γυναίκα – υπουργός, καθώς ανέλαβε το Υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας στην κυβέρνηση Καραμανλή. Την ίδια χρονιά εκλέχθηκε και η πρώτη γυναίκα Δήμαρχος, η Μαρία Δεσύλλα, στην Κέρκυρα.

 

 

 

Οι εκλογές του 1844 ήταν οι πρώτες κοινοβουλευτικές της Ελλάδας

 

 

Η διενέργεια των εκλογών ήταν αποτέλεσμα της λαϊκής επανάστασης του 1843 και της περικύκλωσης των ανακτόρων, με αίτημα την παραχώρηση συντάγματος. Μετά από αυτά, ο βασιλιάς Όθων αναγκάστηκε να διορίσει μεταβατική κυβέρνηση, ώστε αυτή να προκηρύξει εκλογές για την σύνταξη συντάγματος.

 

 

 

 

Το δικαίωμα ψήφου είναι το δικαίωμα του “εκλέγειν”, είναι το δικαίωμα που αποκτήσαμε από τους αγώνες των προγόνων μας, είναι δικό μας και κανείς δεν μπορεί να μας το στερήσει!

 

 

Αν θέλουμε να αλλάξουμε προς το καλύτερο την ίδια μας τη ζωή, η ψήφος στην κάλπη είναι σίγουρα μία καλή Αρχή!

 

 

 

Πληροφορίες: sansimera.gr/Βικιπαίδεια