Home / ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ  / ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ  / Βασίλης Βογιατζής: Το Internet των Πραγμάτων (ΙοΤ)

Βασίλης Βογιατζής: Το Internet των Πραγμάτων (ΙοΤ)

EDITORIAL: O εξαιρετικός συνεργάτης μας Βασίλης Βογιατζής έχει το χάρισμα να γράφει – ας μου επιτραπεί η έκφραση – “διαχρονικά”!… Η διορατικότητά του, σε συνδυασμό με ότι – δυστυχώς – τίποτα δεν αλλάζει σ’ αυτή την χώρα, μετατρέπουν τα γραπτά του και τις σκέψεις του σε μικρά “αποσπάσματα” γεγονότων στο χρόνο, που μπορούν να είναι το ίδιο επίκαιρα, όπως και τη στιγμή που “ζωντάνευαν” για πρώτη φορά σε ένα κομμάτι χαρτί. Τρανή απόδειξη της διορατικότητας του συνεργάτη μας  το κείμενο που ακολουθεί, το οποίο γράφτηκε τον Μάιο του… 2015! Καλή σας ανάγνωση.

 

 

 

 

 

 

Το Internet των Πραγμάτων (ΙοΤ)

 

 

 

Εάν το Internet ήταν η μεγάλη τεχνολογική επανάσταση στα τέλη του 20ου αιώνα, το «Internet των Πραγμάτων» θα είναι αυτή που αλλάξει για πάντα το κόσμο, όπως τον ξέρουμε, μέσα στον 21ο αιώνα.

 

 

Το μέλλον είναι η μετάβαση από το δίκτυο διασυνδεμένων υπολογιστών σε ένα δίκτυο διασυνδεμένων αντικειμένων και προϊόντων. Από ηλεκτρικές συσκευές και αυτοκίνητα, έως βιβλία και τρόφιμα, που χάρη σε ενσωματωμένους ηλεκτρονικούς αισθητήρες θα έχουν τη δική τους διεύθυνση ΙΡ (πρωτόκολλο Ίντερνετ), θα λαμβάνουν πληροφορίες από το περιβάλλον και θα αλληλοεπιδρούν!

 

 

Ήδη, γύρω μας, στο σπίτι μας, στην τσέπη και στην τσάντα μας, έχουμε αντικείμενα με «τεχνητή νοημοσύνη». Και σταδιακά θα μπαίνουν στην καθημερινότητά μας κι άλλες ανάλογες παράμετροι: συστήματα υγειονομικής παρακολούθησης, συνδεδεμένα αυτοκίνητα που θα συμβάλλουν στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, μέχρι και συνδεδεμένα δέντρα προβλέπονται που θα βοηθούν στην καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών!

 

 

Σήμερα, ο μέσος άνθρωπος χρησιμοποιεί τουλάχιστον δύο συσκευές που συνδέονται με το διαδίκτυο. Ως το 2016, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε εφτά, με αποτέλεσμα 25 δισεκατομμύρια συσκευές να είναι διασυνδεμένες παγκοσμίως. Έως το 2020, ο αριθμός αυτός μπορεί να διπλασιαστεί.

 

 

Για τους επιχειρηματίες, κυρίως της λεγόμενης «Παλαιάς Οικονομίας», αυτό συνιστά μία τεράστια πρόκληση. Μέσα σε αυτήν την όσμωση του πραγματικού με τον ψηφιακό κόσμο θα αλλάξει άρδην -όπως ήδη συμβαίνει άλλωστε- η σχέση μεταξύ παραγωγικής αλυσίδας, πωλητή και καταναλωτή.

 

 

Στο μέλλον, για παράδειγμα, μία «έξυπνη» συσκευή θα μπορεί να τσεκάρει από μόνη της διαρκώς την κατάστασή της και να συντελεί από μόνη της την όποια επισκευή. Ήδη, τον καθορισμό της αξίας ενός αντικειμένου δεν προσδιορίζει μόνον η ποιότητα κατασκευής, αλλά προσμετράται και η δυνατότητα παροχών υπηρεσιών μέσω διαδικτύου.

 

 

 

 

Έτσι, ο ανταγωνισμός διευρύνεται πολύ πιο πέρα από τα στενά όρια μεταξύ των παραδοσιακών κατασκευαστών αντικειμένων, είτε αυτά είναι καφετιέρες, είτε air conditioners, παπούτσια ή αυτοκίνητα. Τους όρους της αγοράς τους ξαναγράφουν πια νέες παράμετροι και «παίκτες». Η λύση, προτείνουν ειδικοί, είναι οι παράλληλες επενδύσεις και η συνεργασία.

 

 

Όπως γλαφυρά περιγράφει ο επικεφαλής της Bosch Group στον τομέα του Internet, Στέφαν Φέρμπερ, «καθώς οι γαλαξίες της Παλιάς και της Νέας Οικονομίας συγκρούονται, αρκετοί περιμένουν ότι ο ένας θα καταστρέψει τον άλλο (…) Όμως το πιο πιθανό είναι οι δύο αυτοί γαλαξίες να μορφοποιηθούν με τον ίδιο τρόπο, όπως αναμένεται να συμβεί με τον δικό μας Γαλακτικό Κύκλο και την Ανδρομέδα: να σχηματίσουν ένα νέο σύστημα, με νέα δυναμική».

 

 

Το «Internet των Πραγμάτων» , λοιπόν, επιδρά περισσότερο στη διεύρυνση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και ιδιαιτέρως του τομέα παροχής υπηρεσιών μέσω της εμπορικής εκμετάλλευσης των πληροφοριών, οι οποίες φέρουν επαναλαμβανόμενα έσοδα, και λιγότερο στην αύξηση πώλησης εξοπλισμού. Το παραπάνω για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις επιφέρει τον ολοκληρωτικό μετασχηματισμό τους. Το ενδιαφέρον τους θα πρέπει να επικεντρώνεται στην ανάπτυξη βιώσιμων επιχειρηματικών μοντέλων του «Διαδικτύου των Πραγμάτων». Για την οικοδόμηση, όμως, μια επιτυχούς IοT δραστηριότητας, θα πρέπει οι επιχειρήσεις να οικοδομήσουν μια εντελώς νέα τεχνολογική υποδομή.

 

 

Τεχνολογική υποδομή που δεν υπάρχει στην χώρα μας. Παρά τα δειλά βήματα προς το μέλλον , για τις περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις, το «Internet των Πραγμάτων» είναι ένα όραμα, καθώς δεν έχουν εμπεδώσει ακόμα την παραπάνω λέξη-κλειδί, η οποία θεωρείται η επόμενη οικονομικά καταλυτική μετάλλαξη της ψηφιακής επανάστασης.

 

 

O Τζέρεμι Ρίφκιν είναι γνωστός για τις τολμηρές προβλέψεις του γύρω από την κοινωνική αφομοίωση των τεχνολογικών επιτευγμάτων. Στο βιβλίο του «Ο αιώνας της βιοτεχνολογίας» (1998), προέβλεψε την εφαρμογή προσωπικών θεραπειών για δύσκολες ασθένειες, που θα στηρίζονται στο γονιδίωμα. Το τελευταίο του βιβλίο έχει τίτλο «Η κοινωνία του μηδενικού κόστους: Το Internet των Πραγμάτων και η έκλειψη του καπιταλισμού». Κεντρική θέση του είναι ότι το νέο, αναδυόμενο «Internet των Πραγμάτων» , που θα συνδέει μέσω αισθητήρων όχι μόνο υπολογιστές αλλά και ενεργειακά δίκτυα, αυτοκίνητα, προσωπικές συσκευές και οτιδήποτε άλλο μπορούμε να φανταστούμε, θα μας οδηγήσει σε μια νέα μορφή κοινωνικής οργάνωσης.

 

 

Η ιδέα του «Internet των Πραγμάτων» ξεκινά από δύο μείζονες τεχνολογικές εξελίξεις: την ψηφιοποίηση όλο και περισσότερων μηχανών και την παραγωγή μεγάλου όγκου δεδομένων (big data). Αν όλες οι μηχανές έχουν τσιπάκια πλέον, θα μπορούσαμε κατά κάποιο τρόπο να τις «κοινωνικοποιήσουμε» συνδέοντάς τες στο Ιντερνετ. Αυτό ακριβώς κάνει μια μικρή εταιρεία στο Λονδίνο, η οποία κατασκεύασε το cloudwash, ένα πλυντήριο ρούχων, που θεωρείται οδικός χάρτης για την αναδυόμενη αγορά, η οποία ήδη αξιολογείται στα 128 δισ. το 2014. Ολοι οι χειρισμοί του πλυντηρίου εκτελούνται από smartphone ή υπολογιστή, όμως το cloudwash μπορεί ακόμα να παραγγέλνει απορρυπαντικά και να ειδοποιεί για βλάβες.

 

Η δυναμική του «Internet των Πραγμάτων»  απογειώνεται, κατά τον Ρίφκιν, χάρη σε μια δεύτερη, επαναστατική εξέλιξη: τη συρρίκνωση, κάποτε μέχρι μηδενισμού, του «οριακού» κόστους παραγωγής – δηλαδή εκείνου που απομένει, αν αφαιρέσουμε την αρχική επένδυση. Ενα λογισμικό όπως τα Windows, ένα CD, ένα DVD ή ένα καινούργιο φάρμακο μπορούν να αναπαραχθούν σχεδόν δωρεάν αν αφαιρέσουμε τα έξοδα έρευνας και ανάπτυξης για την παραγωγή της αρχικής «μήτρας».

 

 

Πολύ ειδυλλιακό για να είναι αληθινό, θα σκεφτεί κανείς. Πέρα από τις βάσιμες ενστάσεις για την οικονομική ανάλυση του Ρίφκιν, διατυπώνονται άλλου είδους ανησυχίες, ως προς την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Αν ήδη τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γνωρίζουν εξονυχιστικές λεπτομέρειες από τη συμπεριφορά μας στον υπολογιστή, τι θα γίνει αν επεκταθεί αυτό και σε οποιαδήποτε άλλη συσκευή χρησιμοποιούμε; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε ήδη το θέμα σε δημόσια διαβούλευση. «Πρέπει να προωθήσουμε ένα Διαδίκτυο των πραγμάτων που θα σέβεται το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα, στην ασφάλεια και στις ηθικές μας αξίες», δήλωσε σχετικά η αρμόδια επίτροπος Νέλι Κρους. Θα αποδειχθεί προφητικός ο  Τζορτζ Όργουελ με τον Μεγάλο Αδελφό; Το μέλλον θα δείξει.

 

 

 

Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής
Περιοδικό Fortune

 

 

Πηγή: Νήσος Κως – Τεύχος 41 (Μάιος 2015)

 

Βασίλης Βογιατζής
Οικονομικός Σύμβουλος
Λογιστής – Φοροτεχνικός Α’ Τάξης