Home / ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ  / ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΟΥ  / Ειρήνη Καλαϊτζίδου: Τεχνολογία και προβλήματα ψυχικής υγείας

Ειρήνη Καλαϊτζίδου: Τεχνολογία και προβλήματα ψυχικής υγείας

ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΟΥ

Περισσότερα άρθρα, ΕΔΩ!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Σύμβουλος του στρες MSc “Έλεγχος στρες”,
Ιατρική Σχολή Αθηνών, βοηθός μητρότητας
και συνεργάτης του free press “Νήσος Κως” – www.nisoskos.gr)

 

 

 

 

 

Προσοχή! Η τεχνολογία που μας κατακλύζει – που είναι και βρίσκεται παντού – μπορεί να μας δημιουργήσει διάφορες ψυχικές διαταραχές.

 

 

 

 

Σύμφωνα με Πανεπιστήμιο της Σουηδίας τα κινητά τηλέφωνα και οι υπολογιστές είναι τα είδη των συσκευών που μπορεί να μας οδηγήσουν σε διαταραχές του ύπνου, στρες και άλλες ψυχικές διαταραχές.

 

 

 

Η διαταραχή αρχίζει να εμφανίζεται όταν η συσκευή χρησιμοποιείται εντατικά και συνεχώς. Ο εθισμός  “κάνει” τους χρήστες να αργούν να καταλάβουν ποιες είναι οι φυσικές τους ανάγκες για να κρατηθούν υγιείς! Για παράδειγμα ξεχνάν ή επιλέγουν να μην φάνε ή/και να μην ξεκουραστούν για να ασχοληθούν με το κινητό τους τηλέφωνο ή με τον υπολογιστή τους.

 

 

 

Η έρευνα έγινε σε 4.100 άτομα νέας ηλικίας, οι οποίοι ήταν ήδη εθισμένοι στην τεχνολογία και στις επικοινωνίες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο εθισμός προσβάλει περισσότερο τον ύπνο.  Ωστόσο η τακτική χρήση υπολογιστή ή κινητού αργά την νύχτα μπορεί να συνδεθεί και με το στρες αλλά και την κατάθλιψη, σε άνδρες και γυναίκες.

 

 

 

Σημαντικό είναι ο χρήστης να αρχίσει να βλέπει  τις ανάγκες που έχει ως άνθρωπος και να προσέξει παραπάνω την υγεία του, να δει δηλαδή την διατροφή του αλλά και να προσπαθήσει να ξεκουράζεται επαρκώς.

 

 

 

Όσοι αναγνωρίζετε τα παραπάνω σημάδια στον εαυτό σας μια καλή αρχή για να σταματήσετε να ασχολείσθε τόσες ώρες με την τεχνολογία είναι να κάνετε συχνά διαλλείματα κατά την διάρκεια της χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών.

 

 

 

Στην συνέχεια μπορείτε να ορίσετε συγκεκριμένες ώρες που θα ασχολείστε με την τεχνολογία! Να προσθέσουμε ότι όσα περισσότερα “gadget” χρησιμοποιούμε τόσο μεγαλώνουν και οι πιθανότητες να εθιστούμε. Οπότε καλό θα ήταν να περιοριστούμε στην ηλεκτρονικές μας αγορές ή έστω να γίνονται ύστερα από μεγαλύτερη σκέψη.

 

 

 

 

Βοηθητικό θα ήταν να βρείτε ένα νέο χόμπι! Το διάβασμα ενός βιβλίου, μία νέα ξένη γλώσσα, η ζωγραφική, ο αθλητισμός το πλέξιμο η μαγειρική η αγγειοπλαστική, η κηπουρική ή ακόμα και να βάψετε έναν τοίχο του σπιτιού σας ή τελοσπάντων κάτι που ΔΕΝ χρειάζεται την χρήση υπολογιστή/κινητού για να το κάνετε!

 

 

 

 

Θυμηθείτε τι κάνατε πριν την “εξάρτηση” σας αυτή.

Θυμηθείτε τους φίλους σας και τις όμορφες ασχολίες σας.

Κλείστε ότι σας “κόβει τη ζωή” και ΑΡΧΙΣΤΕ ΝΑ ΖΕΙΤΕ.

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: Νήσος Κως Τ41