Home / ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ  / “Τραγωδία” η επίσκεψη Τσίπρα και η “Σιωπή” για την Τράπεζα Δωδεκανήσου, από τον κ.Ν.Μυλωνά

“Τραγωδία” η επίσκεψη Τσίπρα και η “Σιωπή” για την Τράπεζα Δωδεκανήσου, από τον κ.Ν.Μυλωνά

 

Η δεύτερη επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Κω ‘’ως τραγωδία’’ της πρώτης!…

 

 

Η χθεσινή επίσκεψη στο νησί μας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Βουλής των Ελλήνων κ. Τσίπρα ούτε τυχαία είναι ούτε ανάξια σχολιασμού.

 

 

—Από την πρόταξη της επίσκεψης στην 80 ΑΔΤΕΧ, τις δηλώσεις του και την παρουσίαση του θέματος στα κεντρικά μέσα ενημέρωσης, αποδεικνύεται πως κύριος στόχος της ήταν τα εθνικά θέματα. Η δήλωση ότι ‘’μόνη διαφορά μας με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου‘’ μας θύμισε τις ρήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου της εποχής 1980-90. Μόνο που από τότε το γειτονικό κράτος έχει επιτύχει την θεμελίωση πολλών νέων διεκδικήσεων, στηριγμένο στα λάθη και τις διαχειριστικές ανικανότητες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που έμειναν ασχολίαστες. Η δήλωση του κ. Τσίπρα προφανώς εξυπηρετεί την επίσημη κρατική πολιτική που θέλει την κάθε κυβέρνηση λογική και συγκρατημένη και την κάθε αντιπολίτευση αρνητική στην σχεδιαζόμενη υποχώρηση και τον συμβιβασμό!

 

 

—Οι δηλώσεις του για τα οικονομικά προβλήματα της Κω και των νησιών μας λόγω της κακής κατάστασης στον τουρισμό, ήταν στα πλαίσια της κυριαρχούσας πολιτικής αντιπαράθεσης του νέου δικομματισμού που έχει εμπεδωθεί στην Χώρα μας, μετά την ‘’υποχώρηση του 2015’’ του ΣΥΡΙΖΑ και την ενσωμάτωση του στην μνημονική φιλο-κεφαλαιοκρατική ευρωπαϊκή πολιτική. Μας είπε απλά ότι: την ίδια οικονομική πολιτική που θα υπηρετούσαμε και μείς αν ήμασταν κυβέρνηση αλλά θα το κάναμε ωραία: ‘’πιο ήπια και πιο φιλολαϊκά!’’ μη αμφισβητώντας το μοντέλο των πολιτικών που εφαρμόζονται. Η ενσωμάτωση του Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ στην mainstream πολιτική, στο κατεστημένο όπως θα έλεγε ο Α. Παπανδρέου, αποδεικνύεται από την απουσία αναφοράς του στο τοπικό μοντέλο παραγωγής και ανάπτυξης (επιχειρηματικός γιγαντισμός, μονοκαλλιέργεια τουρισμού, συγκεντροποίηση κερδών μονοπωλιακών επιχειρήσεων και αφελληνισμός συνδυαζόμενος με την χωρίς περιορισμούς περιβαλλοντική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του νησιού, κλπ.), όπως έκανε μερικά χρόνια πριν!

 

 

— Θυμόμαστε τον τότε πρωθυπουργό Α. Παπανδρέου από το μπαλκόνι του Δημαρχείου να μας λέει ¨το νέο νοσοκομείο είναι οφειλή της πολιτείας στο νησί σας’’! παίζοντας και δημιουργώντας τοπικές ψευδαισθήσεις! Συμπατριώτης μας που ζει στην Αυστραλία, μέλος του Εργατικού Κόμματος και υποστηρικτής του σπουδαίου ηγέτη του E. G. Whitlam που ήταν παρών στην συγκέντρωση σχολίασε πικρόχολα και προφητικά την εύκολη πρωθυπουργική υπόσχεση ‘’μπερδέψατε φίλε μου! λόγια του αέρα!’’ και συμπλήρωσε: ‘’δεν σχολιάζω τα περί ιατρικής σχολής!‘’

 

 

—Πολλά χρόνια μετά! Τoo many years later! στα …νεοελληνικά, ο κ. Τσίπρας μας μιλά για το νοσοκομείο! Μα! Ήταν κυβέρνηση την περίοδο 2015-19 στην όποια έγιναν τεράστιες επενδύσεις στο νησί μας στον τουρισμό. Στα μωβ χρόνια 2010-2020 έχουν γίνει στην Κω επενδύσεις σε 20 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και έχουν δοθεί επιδοτήσεις 200 εκ ευρώ. Μόνο η επένδυση του IKOS που έγινε την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργία Τσίπρα ήταν 110 εκ., όπως διαφημίστηκε, και η επιδότηση του ήταν 35 εκ.! Γιατί ‘’σύντροφοι’’ δεν προτάξατε την χρηματοδότηση των νησιωτικών υπηρεσιών υγείας (και κατ επέκταση του αναγκαίου νέου νοσοκομείου Κω) σταματώντας τις επιδοτήσεις ή έστω μειώνοντας τες, ας πούμε στο 50%, όταν ψηφίζατε τον δικό σας αναπτυξιακό νόμο, ώστε να χρηματοδοτήσετε μια τόσο αναγκαία κοινωνική και παραγωγική κρατική υποδομή; Ήταν πιο αναγκαία η λειτουργία μονάδας 3000 κλινών;

 

 

—Ο κ. Τσίπρας ξαναήρθε στην Κω το 2012 . Τότε ήταν φορέας ιδεών και πολίτικων αλλαγής! Τότε ο κόσμος προσέβλεπε σε αυτόν και στην μικρή του ομάδα! ελπίδα έρχεται’’! θεμελιωμένη στην παγκόσμια απαίτηση ‘’ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός’’! Ένας ολόκληρος Λαός ακούμπησε πάνω του! Ένα πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο κίνημα συμπαράταξης για την αλλαγή των συντηρητικών πολιτικών! ‘’κάντο όπως ο Τσίπας’’ έγραφαν στους τοίχους από το Μοντεβιδέο μέχρι την Κωνσταντινούπολη! Στο Παρίσι υπερασπιζόμενος την αλλαγή αποκαλούσε τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό ‘’Ανδρέου’’ σαρκάζοντας την υποχώρηση και τον συμβιβασμό του τότε πολλά υποσχόμενου σοσιαλιστή πρωθυπουργού Φ. Ολάντ! Ο κόσμος της Κω και της Δωδεκανήσου έδωσε τα μεγαλύτερα ποσοστά στον ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες με το υψηλότερο στο δημοψήφισμα του 2015. Η διάψευση οδήγησε στην απογοήτευση και την αποπολιτικοποίηση. Σήμερα ο Τσίπρας υπάρχει μόνον ως ‘’Τσιπρανδρέου’’! που περιφέρεται στα ερείπια της κοινωνικής καταστροφής και την διάλυση ενός παγκόσμιου κινήματος αλλαγής που ο ίδιος συνέβαλε καθοριστικά στην εξέλιξη του.

 

 

— κ. Δήμαρχε γιατί δεν θέσατε το θέμα των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων ΣΥΡΙΖΑ περί παραχώρησης κτηρίων του δημοσίου στο Δήμο μας, όπως (σωστά) έκαναν σε άλλους Δήμους;

 

 

 

Ν. Μυλωνάς

 

 


 

 

 

«για το ΕΓΚΛΗΜΑ σε βάρος της ΣΥΝΑΙΤΕΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ: ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΣΙΩΠΗ;»

 

 

 

Για το ιστορικό για όσους ίσως δεν θυμούνται στις 13-12-2013 ο τότε Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γεώργιος Προβόπουλος με την υπ’ αριθ. 97/3/8-12-13 απόφαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας Ελλάδος (ΦΕΚ Β! 31054/8-12-13), χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση, εντελώς απρόοπτα και εν μία νυκτί αφού ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας της Τράπεζας, συγχρόνως με την ίδια απόφαση (παράνομα και χωρίς διαγωνισμό κατά την γνώμη μου) πούλησε συγχρόνως:

 

 

Α)Τους μεν καταθέτες και τις καταθέσεις τους στην ALPHA BANK καθώς και ελάχιστο από το προσωπικό της.

 

Β)Τα δε δάνεια, τους δανειολήπτες, τους μετόχους-συνεταίρους της τράπεζας και την εκκαθάριση της, στην εταιρεία «ΕΡΝΣΤ κ ΓΙΑΝΚ (ΕΛΛΑΣ), ΟΡΚΩΤΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ» , τα οποία προφανώς η ALPHA BANK, σε συνεννόηση με τον κ. Προβόπουλο, δεν ήθελε να αναλάβει.

 

 

Η τότε αμαρτωλή και άχρηστη Διοίκηση της Τράπεζας Δωδεκανήσου (που κρύφτηκε την επομένη του κλεισίματος της τράπεζας σαν τα ποντίκια και κρύβεται ακόμη), οι συνέταιροι-μέτοχοι, οι δανειολήπτες, οι μεγαλοπαράγοντες του Νομού μας, οι τότε βουλευτές της περιοχής μας, ακόμα και η τότε κυβέρνηση πιαστήκαμε στον ύπνο, και παρά τις φημολογούμενες τότε ενέργειες των πιο πάνω παραγόντων ο κ. Προβόπουλος αρνήθηκε κατηγορηματικά να ανακαλέσει την πιο πάνω απόφαση της Επιτροπής (Δεν ήταν λέει αρμοδιότητα δική του).

 

 

Ο υποφαινόμενος, ως έχων έννομο συμφέρον (καθότι μέτοχος και με σημαντικό κεφάλαιο για μένα), απηύθυνα συστημένη επιστολή διαμαρτυρίας στον κ. Προβόπουλο (8-12-13) επικαλούμενος παραλείψεις και παρανομίες όσον αφορά τον ίδιο και την Επιτροπή για την απόφαση της διοίκησης, χωρίς φυσικά να τύχω καμίας απάντησης.

Μετά την αποχώρηση του κ.Προβόπουλου από την Τράπεζα Ελλάδος, απηύθυνα νέα επιστολή στο νέο διοικητή τον κ. Στουρνάρα (10-09-2016) αλλά ούτε και αυτός απάντησε. (ισχύει αυτό που λένε στο χωριό μου ότι κόρακας δεν βγάζει μάτι κόρακα).

 

 

Όσο για την εκκαθαρίστρια εταιρεία, αφού έκανε ότι έκανε στη Ρόδο επί πέντε χρόνια περίπου από το κλείσιμο της τράπεζας, απασχολώντας αρκετό από το τότε υπάρχον- πλεονάζον προσωπικό της τράπεζας, μαθαίνω τώρα στην προσπάθειά μου να επικοινωνήσω με τον εκκαθαριστή και να πληροφορηθώ για την πορεία της εκκαθάρισης, ότι δεν υπάρχει κανείς πια στη Ρόδο, και ότι για το θέμα αυτό επικρατεί του τάφου σιωπή.

Από περιέργεια έψαξα στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ και πληροφορήθηκα ότι η εν λόγω εταιρεία Αγγλικών συμφερόντων, έχει 700 γραφεία σε 150 χώρες στον κόσμο, και ότι διαχειρίζεται τέτοιες και άλλες περιπτώσεις μέχρι και κρατικά δάνεια με πολλά δισεκατομμύρια με ανάλογες φυσικά προμήθειες για τον εαυτό της.

 

 

Δεν μου μένει παρά να σχολιάσω. «Γιατί ο κ. Προβόπουλος επέλεξε αυτή την εταιρεία για την εκκαθάριση της τράπεζας Δωδεκανήσου; Προφανώς είχε τους λόγους του. Σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους, με πληροφόρησαν ότι έπαψαν από την εκκαθάριση της Τράπεζας και την έχει αναλάβει μία θυγατρική εταιρεία της Τράπεζας Ελλάδος από το 2016 που ονομάζεται PQH.

Σκέτη απογοήτευση, από όσα είδα και διάβασα μέσω ΙΝΤΕΡΝΕΤ για την εταιρεία αυτή, απόδειξη ότι εμπλέκεται και ο κ. Στουρνάρας, και από ότι κατάλαβα ξεπουλάνε όσα-όσα και λογαριασμό δεν δίνουν σε κανέναν.

 

 

Που απευθύνονται οι νυν βουλευτές του Νομού μας και άλλοι παράγοντες κυρίως της Ρόδου, όταν κόπτονται για τους δανειολήπτες και την τύχη τους, και δεν μας πληροφορούν και εμάς τους συνεταίρους πού βρίσκεται η εκκαθάριση, ποιο το ύψος των χορηγηθέντων δανείων, πόσα δάνεια τελούν υπό εκκαθάριση και ποιο το ποσό τους, και πόσα από αυτά έχουν ξεπουληθεί σε κοράκια τα λεγόμενα FUND και με ποιο αντίτιμο (γιατί πολλά φημολογούνται για αυτό) και πότε επιτέλους προβλέπεται να συντελεστεί η εκκαθάριση;

Αν έχουμε την τύχη της Τράπεζας Κρήτης, καλά μου είπε κάποιος Πρόεδρος Ένωσης από τη Ρόδο, όταν τον ρώτησα από τηλεφώνου για τα παραπάνω «ότι ψάχνω ψύλλους στα άχυρα, ότι πρόκειται για πεθαμένη υπόθεση, και ότι μου χρειάζεται σφουγγάρι για σβήσιμο και να πάψω να ελπίζω για εκκαθάριση». Όμως ο κ.Πρόεδρος νοιάζεται για τους δανειολήπτες και ζήτησε παρέμβαση υπουργών και βουλευτών για την τύχη τους.

 

 

Για τελευταία φορά λοιπόν και εγώ, και ύστερα από παραπάνω, απευθύνομαι στο σύλλογο συνεταίρων-μεριδιούχων της Τράπεζας Δωδεκανήσου, που προήλθε από τις αρχαιρεσίες της 15ης Ιουνίου 2014 στη Ρόδο και στις οποίες συμμετείχα, με την πρόταση, να επιληφθεί ο σύλλογος και να αναθέσει σε κάποιο δικηγορικό γραφείο, επί αμοιβή φυσικά, την κατάθεση μήνυσης κατά παντός υπευθύνου (κ. Προβόπουλου προσωπικά, της εκκαθαρίστριας εταιρείας και κάθε άλλου εμπλεκόμενου στην όλη υπόθεση) γιατί μόνο έτσι θέλω να πιστεύω, ίσως βρούμε μία κάποια άκρη, έστω και σε βάθος χρόνου.

Καταλήγω στην πρόταση αυτή γιατί τις τελευταίες μέρες όλοι μας πληροφορούμαστε για τη δικαίωση εκατομμυρίων συνταξιούχων, που ύστερα από δικαστικό αγώνα, δικαιώθηκαν και η παρούσα κυβέρνηση αποδέχεται την δικαστική απόφαση για επιστροφή αρκετών δις ευρώ, σε όλους αυτούς από τους οποίους κάποιες άλλες κυβερνήσεις έκλεψαν ουσιαστικά. (εδώ ισχύει το ρητό «φωνή λαού οργή Θεού»).

 

 

Γιατί λοιπόν εμείς οι μεριδιούχοι – μικροαποταμιευτές της Τράπεζας παραδοθήκαμε άνευ όρων, και ανεχόμαστε μέχρι σήμερα αυτή την περιφρόνηση και την κατάντια;

Το έγκλημα που έγινε, χρήζει σίγουρα κάποιας θεραπείας και γιατί όχι δικαίωσης.

Διαφορετικά φοβούμαι και δεν υπερβάλλω, ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση με το ρυθμό που την τρέχουν, όχι μόνο δεν θα περισσέψει τίποτα για έστω μερική αποζημίωση στους μετόχους, αλλά ίσως κληθούμε και να τσοντάρουμε και στα έξοδα της εκκαθάρισης και σε αποζημίωση στους δανειολήπτες, ενώ ουσιαστικά αυτοί και οι εκάστοτε αμαρτωλές διοικήσεις της τράπεζας φταίνε, που έφαγαν σε δανεικά και αγύριστα τις δικές μας επενδύσεις -μερίδες, και οδήγησαν και στο οριστικό κλείσιμο της τράπεζας αφού με εντελώς άστοχες ενέργειες, έριξαν τον δείκτη της κεφαλαιακής επάρκειας κάτω από τα επιτρεπτά όρια, σύμφωνα με την απόφαση της Τράπεζας Ελλάδος για να προστατέψει λέει, εμάς τους καταθέτες και επενδυτές!!! Ωραία προστασία!!

 

 

 

 

 

Κως 31 Ιουλίου 2020 Δημ.Μυλωνάς