Home / ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ  / Το κλείσιμο του αεροδρομίου και του λιμανιού ζήτησε ο Δήμαρχος Κω από τον Πρωθυπουργό & τους βουλευτές Δωδ/σου (Οι επιστολές)

Το κλείσιμο του αεροδρομίου και του λιμανιού ζήτησε ο Δήμαρχος Κω από τον Πρωθυπουργό & τους βουλευτές Δωδ/σου (Οι επιστολές)

Με νέα επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς ζητά το κλείσιμο αεροδρομίου και λιμανιού, προκειμένου να διαφυλαχθεί η Κως από την εξάπλωση του κορονοϊού.

 

 

Ο Δήμαρχος Κω εκφράζει την ανησυχία του για τις συνεχείς αφίξεις στο νησί μας, ακόμη και από το εξωτερικό, αφού δεν υπάρχει κεντρική οδηγία καταγραφής των εκατοντάδων αφικνούμενων για έλεγχό τους, εάν τίθενται σε καραντίνα και αν αυτή τηρείται απαρέγκλιτα.

Την ίδια έντονη ανησυχία ο Δήμαρχος Κω μετέφερε προς τους Βουλευτές Δωδεκανήσου από τους οποίους ζήτησε να τοποθετηθούν δημοσίως.

Γραφείο Τύπου

 

 


Προς: κ. Μητσοτάκη Κυριάκο

Πρωθυπουργό

της Ελληνικής Δημοκρατίας

 

Κύριε Πρωθυπουργέ,

 

με την παρούσα επιστολή επανέρχομαι στο πολύ σοβαρό ζήτημα, για εμάς αλλά και τη χώρα μας, που σας είχα εκθέσει πριν λίγες ημέρες και αφορούσε στην αναγκαιότητα να κλείσουν άμεσα αεροδρόμια και λιμάνια στα νησιά.

Σήμερα, κατά την παρουσία μου στο αεροδρόμιο της Κω «Ιπποκράτης», όπου η Πολιτική Προστασία του Δήμου μας πραγματοποίησε θερμομέτρηση σε όλους όσοι αφίχθησαν με πτήσεις από ΑΘήνα, θορυβήθηκα πολύ περισσότερο.

Είδα ανθρώπους που επέστρεψαν από το εξωτερικό (π.χ. Η.Π.Α. και Βέλγιο) αλλά και άλλους που επέστρεψαν από Αθήνα και άλλες ελληνικές πόλεις (η συντριπτική πλειοψηφία) να δηλώνουν ότι θα μείνουν σε καραντίνα με δική τους ευθύνη.

Είναι βέβαιο όμως ότι θα συναντήσουν συγγενείς, φίλους κλπ. Έτσι, η πιθανότητα μετάδοσης του ιού είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Πρόκειται, όπως κατανοείτε, για ανεξέλεγκτη κατάσταση.

Σε αυτές τις συνθήκες, παρά τις προσπάθειές μας να κρατήσουμε αλώβητο έναν από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς όπως είναι η Κως, η συνέχεια για το νησί μας μπορεί να γίνει εφιαλτική.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι μέχρι σήμερα αποφάσεις σας ελήφθησαν έγκαιρα, σας καλώ και πάλι να προχωρήσετε σε μια άμεση και γενναία πρωτοβουλία, πριν είναι αργά.

 

 

Ο Δήμαρχος Κω

 

Θεοδόσης Α. Νικηταράς  

 

 


 

Προς:

κ. Κόνσολα Μάνο

Υφυπουργό Τουρισμό

κ. Υψηλάντη Βασίλη

Βουλευτή Δωδεκανήσου

κα Ιατρίδη Μίκα

Βουλευτή Δωδεκανήσου

κ. Παππά Γιάννη

Βουλευτή Δωδεκανήσου

Σαντορινιό Νεκτάριο

Βουλευτή Δωδεκανήσου

 

Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές,

 

 

από το περασμένο Σάββατο, 28 Μαρτίου, ο Δήμος μας, σε συνεργασία Δημοτικής Αστυνομίας και Πολιτικής Προστασίας, διενεργεί θερμομέτρηση αφικνούμενων πολιτών στην Κω, στο αεροδρόμιο «Ιπποκράτης» και στο κεντρικό λιμάνι του νησιού μας.

Ουσιαστικά προσπαθούμε να συμβάλλουμε σε ένα διάτρητο σύστημα που δεν

διασφαλίζει τη δημόσια υγεία στο νησί μας, παρά τις τεράστιες προσπάθειες που

καταβάλλουμε να κρατήσουμε αλώβητη την Κω από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Παρότι τυπικά βρισκόμαστε όλοι σε καραντίνα, εθελοτυφλούμε με ωραίες ανακοινώσεις για μέτρα και απαγορεύσεις, δημιουργώντας ταυτόχρονα μια εν΄

δυνάμει υγειονομική βόμβα στα νησιά μας, που αδυνατούμε να την αντιμετωπίσουμε.

Στην πιο κρίσιμη περίπτωση για πιθανή είσοδο κρούσματος στην Κω, δεν υπάρχει οδηγία από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στην Ελληνική

Αστυνομία και στη Δημοτική Αστυνομία για συλλογή στοιχείων των επιβατών που έχουν φτάσει σε αυτό το διάστημα και όσων συνεχίζουν να φτάνουν καθημερινά και στη συνέχεια ελέγχου αυτών.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης να μην ελέγχεται ποιος έρχεται, από που

πραγματικά έρχεται και αν εφαρμόζει στη συνέχεια τους κανόνες καραντίνας στην οποία πρέπει να τεθεί.

Εξυπακούεται ότι η μεταφορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, όπως και

ατόμων με χρόνια νοσήματα, των οποίων η μετακίνηση κρίνεται ιατρικά επιβεβλημένη και δεν επιδέχεται αναβολής, πρέπει να συνεχίσει μέσω ακτοπλοϊας.

Με δεδομένο ότι μέχρι τώρα δεν έχει παρουσιαστεί διαπιστωμένο κρούσμα, τι θα

πούμε στην τοπική κοινωνία στην περίπτωση εισαγωγής του από άλλη περιοχή;

Μοναδική λύση η απαγόρευση δρομολογίων προς το νησί μας, για να τηρηθούν εμπράκτως τα ανακοινωμένα περιοριστικά μέτρα, όπως έχω ζητήσει με δυο επιστολές μου προς τον Πρωθυπουργό, τις οποίες και σας επισυνάπτω.

Με βάση αυτή την πραγματική κατάσταση, που σας περιέγραψα, παρακαλώ για τη δημόσια τοποθέτησή σας.

 

 

Ο Δήμαρχος Κω

 

Θεοδόσης Α. Νικηταράς