Home / ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ  / ΕΙΡΗΝΗ ΒΟΥΡΟΥ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ  / ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: Πως να περάσουμε δημιουργικά τις διακοπές των Χριστουγέννων με τα παιδιά μας!

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: Πως να περάσουμε δημιουργικά τις διακοπές των Χριστουγέννων με τα παιδιά μας!

ΕΙΡΗΝΗ ΒΟΥΡΟΥ Pg.Dip, MA                                                                                                ΧΑΡΙΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ-ΕΙΔ.ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ*                                                                         ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ

*[Εκπρόσωπος Δωδεκανήσων & Νήσων Αιγαίου
του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΟΓΟΠΑΘΟΛΟΓΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΣΕΛΛΕ)]

 

 

 

 

ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ “ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ”

(ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ 1 – ΚΩΣ & ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑ)

 

 

 

Πως να περάσουμε δημιουργικά τις διακοπές των Χριστουγέννων με τα παιδιά μας!

 

 

Έφθασαν και φέτος τα Χριστούγεννα! Όλοι έχουμε ευχάριστες αναμνήσεις από τις διακοπές των Χριστουγέννων. Μικροί και μεγάλοι περιμένουμε πως και πως να ξεκουραστούμε, να παίξουμε και να ζήσουμε όμορφες οικογενειακές στιγμές. Η δύσκολη καθημερινότητα στην οποία καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε περιορίζει το χρόνο που θα θέλαμε να περνάμε δημιουργικά με τα παιδιά μας. Τα Χριστούγεννα λοιπόν, που οι περισσότεροι αποδεσμευόμαστε από τις υποχρεώσεις μας, είναι μία ευκαιρία να περάσουμε όμορφα μαζί τους. Μοναδική προϋπόθεση το μεράκι και η ευχάριστη διάθεση.
Σας προτείνουμε μερικές ευχάριστες δραστηριότητες, οι οποίες προάγουν ταυτόχρονα τις γνωστικό-κινητικές δεξιότητες τους.

 

 

 

Ιστορίες – Παραμύθια

 

 

Αφηγούμαστε ιστορίες – παραμύθια, χρησιμοποιώντας τον αόριστο και συζητάμε την ιστορία με το παιδί σε παρελθοντικό χρόνο. Επικεντρωνόμαστε και δίνουμε έμφαση (είτε λεκτικά, είτε με εκφράσεις προσώπου) στα γεγονότα και στη σειρά με την οποία έγιναν και κάνουμε ερωτήσεις χρησιμοποιώντας το ΤΙ – ΠΟΥ – ΠΟΤΕ – ΠΟΙΟΣ – ΓΙΑΤΙ – ΠΩΣ. Με αυτό τον τρόπο αυξάνουμε το ενδιαφέρον του παιδιού στο άκουσμα μίας ιστορίας και ενισχύουμε την ακουστική του μνήμη βάζοντας το παιδί στη διαδικασία να απαντήσει στις ερωτήσεις του συνομιλητή του.

 

Κατασκευές

 

 

Αφιερώνουμε λίγο χρόνο μέσα στη μέρα που θα κάνουμε μαζί μία δραστηριότητα σε περιβάλλον ήρεμο, χωρίς πολλά ερεθίσματα που μπορούν να διασπάσουν την προσοχή του (π.χ φτιάχνουμε αστεράκια,  παίζουμε θέατρο φτιάχνοντας μαζί με το παιδί μας τους ρόλους και τα σκηνικά).

 

 

 

 

 

Παιχνίδια εντολών – οδηγιών

 

 

 

Παίζουμε παιχνίδια όπως παζλ, επιτραπέζια με κανόνες που το παιδί οφείλει να τους ακολουθεί και να εξασκεί και άλλες ικανότητες και γνώσεις του (όπως μέτρημα, ποσότητα, σύγκριση). Επισημαίνουμε στο παιδί πως σκοπός μας είναι να διασκεδάσουμε και όχι απαραίτητα να υπάρχει νικητής.

 

 

Έκφραση συναισθημάτων

 

 

Γράψτε παρέα με το παιδί σας τις Χριστουγεννιάτικες κάρτες, που θα στείλετε στους φίλους και συγγενείς σας. Παράλληλα, ευχηθείτε μαζί του για το νέο έτος. Ρωτήστε το τι θέλει και τι περιμένει από το νέο έτος, τι του έλειψε τη χρονιά που πέρασε και αφήστε το να εκφράσει έτσι τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τα παράπονα και τις επιθυμίες του. Επιδιώξτε έναν ποιοτικό και ουσιαστικό διάλογο με το παιδί σας. Από ένα ώριμο και συναισθηματικό παιδί μπορεί να μάθετε και να κερδίσετε πάρα πολλά.

 

 

 

 

Συμμετοχή σε καθημερινές δραστηριότητες

 

 

 

Φωνάξτε το παιδί σας στην κουζίνα και ζητήστε του να σας βοηθήσει με την μαγειρική. Τις ημέρες αυτές σε όλα τα σπίτια, οι μητέρες κυρίως, ετοιμάζουν τα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων καθώς και το Χριστουγεννιάτικο και Πρωτοχρονιάτικο δείπνο. Δείξτε του με την κίνηση αυτή ότι αποτελεί ενεργό μέλος της οικογένειας και ζητήστε την βοήθειά του, ώστε να νιώσει χρήσιμο και ικανό.

 

 

Ας  ευχηθούμε, οι στιγμές αυτές και οι ευκαιρίες για ποιοτικό χρόνο μεταξύ γονέα και παιδιού να είναι συχνότερες μέσα στο νέο χρόνο που πλησιάζει και η υγεία και η ευτυχία να μην λείψει από καμία οικογένεια.

 

 


Καλέστε στο 22420-30228 για να κλείσετε το ραντεβού σας

 

 

 

 

ΠΗΓΗ: περιοδικό Free Press “Νήσος Κως”