Home / ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ  / ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΚΑΣ  / Κυνήγι χαμένου θησαυρού στην Κω; Το διώροφο της Β.Παύλου, οι λίρες στην Αντιμάχεια και η Περιπέτεια στο Αιγαίο [ΦΩΤΟ]

Κυνήγι χαμένου θησαυρού στην Κω; Το διώροφο της Β.Παύλου, οι λίρες στην Αντιμάχεια και η Περιπέτεια στο Αιγαίο [ΦΩΤΟ]

ΚΥΝΗΓΙ ΧΑΜΕΝΟΥ ΘHΣΑΥΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΩ;

 

 

Κι όμως το ζήσαμε και αυτό στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κω (Αντιμάχεια 20-10-14) αφού σύμφωνα με τον νόμο το θέμα πρέπει να “περάσει” από το Δ.Σ. του εκάστοτε Δήμου όπου θα γίνουν οι “εκσκαφές”. Ο λόγος για την γνωμοδότηση επί αιτήματος πολιτών, κατόπιν παραγγελίας της Αποκεντρωμένης Διοικήσεως Αιγαίου (Αίτημα Μ.Π., Κ.Π., Π.Κ.) για χορήγηση άδειας εκσκαφών ανεύρεσης… κρυμμένου θησαυρού!

 

 

Μάλιστα σε παρόμοια περίπτωση (thrakitoday/newsit 14/09/2014) σύμφωνα με αιτούντες του νομού Έβρου, κρυμμένος θησαυρό είχαν εντοπίσει σε ακίνητο όπου στο παρελθόν στεγάζονταν το Αστυνομικό Τμήμα Φερών. Η Αποκεντρωμένη ορίζει επιτροπή για την παρακολούθηση και την εποπτεία των εργασιών έρευνας και ανασκαφής, για την ανεύρεση του θησαυρού.

 

 

Συγκεκριμένα: H Προϊσταμένη της Κτηματικής Υπηρεσίας Ν. Έβρου καθώς και μια ακόμη υπάλληλο της ίδιας υπηρεσίας, τον Αν.Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Φερών, έναν εκπρόσωπο της 15ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και έναν εκπρόσωπο της ΙΘ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. H επιτροπή βρισκόταν επί τόπου και ασκούσε εποπτεία και παρακολούθηση των ερευνών.

 

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα εκείνων των ημερών: “Όπως προβλέπεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις οι εργασίες ανασκαφής για την ανεύρεση θησαυρού θα πραγματοποιηθούν για 2 ημέρες, σε ημερομηνίες που θα καθορισθούν από τη Κτηματική Υπηρεσία Ν. Έβρου, θα αρχίσουν στις 8:00 π.μ. και θα τελειώσουν στις 15:30 μ.μ. Το ωράριο μπορεί να παραταθεί μόνο αν βρεθεί θησαυρός και για τον απαιτούμενο χρόνο για συγκέντρωση και καταμέτρηση αυτού. Κατά την εργασία για την ανεύρεση του θησαυρού απαγορεύεται η χρήση εκρηκτικών υλών (ισχυρών), αλλιώς η σχετική άδεια που χορηγείται μπορεί να ανακληθεί, ενώ απαγορεύεται στον χώρο εργασιών να παρευρίσκονται άτομα τα οποία δεν αναγράφονται στην άδεια, εκτός των χειριστών μηχανημάτων ανασκαφής ή των εργατών εκσκαφής.

 


Εάν βρεθούν αντικείμενα αρχαιολογικής αξίας θα παραδοθούν στην αρχαιολογική Υπηρεσία, ενώ σε περίπτωση ανεύρεσης αρχαιοτήτων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου οι εντεταλμένοι σε αυτό έχουν υποχρέωση να διακόψουν αμέσως κάθε εργασία για τη διενέργεια ανασκαφικής έρευνας από τα αποτελέσματα της οποίας θα εξαρτηθεί και η συνέχισή τους.

 

 


Σε περίπτωση που ο ευσεβής πόθος των “κυνηγών” επιβεβαιωθεί και βρεθεί θησαυρός θα περιγραφεί με λεπτομέρεια και θα καταμετρηθεί από την επιτροπή και τους καταδείκτες. Για το λόγο αυτό θα συνταχθεί πρωτόκολλο που θα υπογραφεί επί τόπου, από την επιτροπή και τους καταδείκτες και αμέσως ο θησαυρός θα κατατεθεί στο πλησιέστερο υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος. Η μεταφορά θα γίνει με τη συνοδεία Αστυνομικής Δύναμης , της Επιτροπής και των καταδεικτών. Η Επιτροπή υποχρεούται να έχει ενημερώσει το υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος, για να δεχθεί την κατάθεση σε περίπτωση ανεύρεσης θησαυρού…”

 

 

“Ευρήματα” από τις συγκεκριμένες εκσκαφές δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ επίσημα, παρόλα αυτά μόνο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας- Θράκης έχει εκδώσει αναρίθμητες αντίστοιχες άδειες για εκτάσεις στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας αλλά και της Κομοτηνής και Ξάνθης.

 

 

 

ΚΩΣ: Το κτήριο της Β.Παύλου και οι λίρες στην Αντιμάχεια…

 

 

Σύμφωνα με τα “ΚΩΑΚΑ (2012) – ΤΟΜΟΣ ΙΒ – ΕΚΔΟΣΕΙΣ Π.Ο.Κ. ΦΙΛΗΤΑ” (σελ. 28-29) στην πόλη της Κω συναντούμε την “Οικία των Χαλκών” (3ος αι. μ.Χ. – παλαιοχριστιανική περίοδος).

 


Το συγκεκριμένο οίκημα  – σύμφωνα με την παραπάνω έκδοση – καταλάμβανε τη γωνία των οδών Βασ. Παύλου και Πεισάνδρου. <<…Ο χώρος είναι περιφραγμένος, μη επισκέψιμος για το κοινό, ωστόσο οι αρχαιότητες είναι ορατές. Στο εσωτερικό του διώροφου σπιτιού, που ανασκάφτηκε εν μέρει από τους Ιταλούς, βρέθηκαν χάλκινα αγαλμάτια του Άρη και της αιγυπτιακής θεάς Ίσιδας, όπως και ένας θησαυρός νομισμάτων…>>

 


Μαρτυρίες θέλουν το όνομα της οικίας να παίρνει το όνομα της από τα ευρήματα, η οποία καταστράφηκε μάλλον από φωτιά!

 

Επίσης μαρτυρίες ηλικιωμένων κατοίκων της Αντιμάχειας αναφέρουν ότι τα χρόνια της “Ιταλο-κρατούμενης” Κω,  κουτιά με χρυσές λίρες είχαν “προσγειωθεί” σε περιοχές κοντά στο παλαιό αεροδρόμιο της Αντιμάχειας από συμμαχικά αεροπλάνα. Επρόκειτο για κουτιά που προέρχονταν από τους Άγγλους συμμάχους, ως βοήθεια στους Έλληνες αντάρτες της Αντίστασης. Παρόμοια συμβάντα επιβεβαιώνει σε άλλα σημεία της Ελλάδας δημοσίευμα που ακολουθεί…

 

 

Η Ελλάδα είναι ο παράδεισος των χαμένων θησαυρών

 

 

 

Θρύλοι,  μύθοι και φήμες αναφέρονται σε εκατοντάδες θησαυρούς στη χώρα μας πού παραμένουν θαμμένοι από την αρχαιότητα, από την Τουρκοκρατία, από τη γερμανική κατοχή και τον ελληνικό εμφύλιο. Επαγγελματικοί ή αυτοσχέδιοι ανιχνευτές μετάλλων, χάρτες αμφιβόλου προέλευσης, ακόμα και μέντιουμ που …”υπνωτίζονται” επιστρατεύονται για τον εντοπισμό θησαυρών. Μαρτυρίες σύγχρονων Ιντιάνα Τζόουνς αναφέρουν ότι χιλιάδες Έλληνες επιδίδονται στο κυνήγι χαμένων θησαυρού αφού κάθε χρόνο πωλούνται στη χώρα μας, χιλιάδες ανιχνευτές μετάλλων.

 

Στις 14/05/2000 tovima.gr αναφέρει σχετικά με τα “αντικείμενα του πόθου”: “Οι θησαυροί που συνήθως βρίσκονται στην Ελλάδα αποτελούνται από Αρχαία κτερίσματα, τα οποία προέρχονται από τη συνήθεια των αρχαίων Ελλήνων να θάβουν τους νεκρούς με τα προσωπικά τους αντικείμενα.

 

Επίσης τουρκικά χρυσά πεντόλιρα τα οποία έκρυβαν προτού αποχωρήσουν οι Tούρκοι διοικητές των απελευθερωμένων περιοχών της Ελλάδας, με την ελπίδα ότι η οθωμανική αυτοκρατορία θα ανακατελάμβανε τα χαμένα εδάφη και αυτοί θα επέστρεφαν να ξαναβρούν τα πλούτη τους. Τέλος, χρυσές λίρες παλαιάς κοπής της βασίλισσας Βικτωρίας, που έκρυψαν οι αντάρτες ή οι Γερμανοί. Τις λίρες έστελναν ως βοήθεια οι σύμμαχοι Άγγλοι προς τις ανταρτικές ομάδες του ΕΛΑΣ, του ΕΔΕΣ, του Ψαρρού και άλλες οι οποίες δρούσαν στην κατεχόμενη Ελλάδα”.

 

Παράνομο κρούσμα στη Ρόδο

 

 

Δημοσίευμα του espressonews.gr  φέρνει στο φως το 2012, παράνομο κυνήγι θησαυρού στο γειτονικό νησί. Μαρτυρίες κατοίκων του δυτικού τμήματος της Ρόδου αναφέρουν ότι 4  ομογενείς από την Αυστραλία, εφοδιασμένοι με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας αναζητούν θησαυρό του Τάγματος των Ναϊτών Ιπποτών. Ο θρύλος αναφέρει ότι κρύφτηκαν πριν από αρκετούς αιώνες σε κάποιο σημείο του νησιού. Το γεγονός αυτό σημάνει συναγερμό στις διωκτικές αρχές της Ρόδου, καθώς οι ανασκαφές που επιχείρησαν  οι σύγχρονοι χρυσοθήρες ήταν παράνομες.

 

 

 

 

Ο κρυμμένος θησαυρός της Κω αποκαλύπτεται…

 

 

 

 

Μέχρι οι “αιτούντες” να ανακαλύψουν θησαυρό στο νησί μας, στις μεγάλες αίθουσες θα αποκαλυφθεί ένας άλλος κρυμμένος θησαυρός της Κω τις επόμενες ημέρες, αφού το σενάριο της ταινίας του Φινλανδού Ταάβι Βάρτια για το “Περιπέτεια στο Αιγαίο” επικεντρώνεται στον θησαυρό που ανακαλύπτει η 14χρονη Ιφιγένεια Τζόλα στο βυθό της Καρδάμαινας. Μία σπείρα αρχαιοκάπηλων που εποφθαλμιά το χαμένο θησαυρό την απαγάγει, ενώ τα έφηβα παιδιά μιας οικογένειας Φινλανδών παραθεριστών κάνουν τα πάντα για να τη σώσουν.

 

 

 

 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις δύσκολες κι επικίνδυνες σκηνές τον έφηβο Φινλανδό “ντουμπλάρει” ο δικός μας Σταύρος Γρύλλης με τα αδέρφιά του, Hλία και Στέργιο επίσης να συμμετέχουν “ντουμπλάροντας” τα αδέρφια του έφηβου πρωταγωνιστή.

 

 

 

Ζαχαρίας Κουζούκας
www.nisoskos.gr