Home / ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ  / ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Η Κως πρέπει να αποκτήσει μια νέα και ισχυρή τουριστική ταυτότητα» – Εισήγηση Δημάρχου Κω & Οι θέσεις της Δύναμης Αλλαγής μέσω κ.Παρισίδη [BINTEO]

ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Η Κως πρέπει να αποκτήσει μια νέα και ισχυρή τουριστική ταυτότητα» – Εισήγηση Δημάρχου Κω & Οι θέσεις της Δύναμης Αλλαγής μέσω κ.Παρισίδη [BINTEO]

Την πρότασή του για την ανάδειξη της Ιπποκρατικής Ταυτότητας της Κω, παρουσίασε στους φορείς του νησιού, ο Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Μάνος Κόνσολας, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ κ. Δημήτρη Φραγκάκη και το μέλος του ΔΣ του ΕΟΤ, κ. Νίκο Πουλιού.

Όπως επεσήμανε ο κ. Κόνσολας, αυτή η πρόταση έχει ως στρατηγικό στόχο να διαφοροποιήσει το τουριστικό προϊόν της Κω, συνιστά επένδυση στην ποιότητα και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να αποκτήσει η Κως τη δική της, διακριτή ταυτότητα τουριστικού προορισμού, να προσελκύσει επισκέπτες υψηλού εισοδήματος, να γίνει γνωστή σε ένα ελκυστικό και απαιτητικό κοινό.

Η πρόταση που παρουσίασε ο Υφυπουργός Τουρισμού έχει 8 σημεία που περιλαμβάνουν:

1. Δημιουργία destination brand της Κω που πρέπει να ταυτιστεί με τον Ιπποκράτη και ό, τι αυτός σηματοδοτεί. Θα συνδέει τον τουρισμό με την οικονομία, με τον πολιτισμό, την ιστορία και θα διαθέτει διεθνή εμβέλεια και διείσδυση.

2. Μετεξέλιξη σε mega event της τελετής του Ιπποκρατικού όρκου, που θα τελεί κάτω από την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και στη διοργάνωσή του θα εμπλέκονται το Υπουργείο Τουρισμού, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Εξωτερικών, τα Πανεπιστήμια.

3. Ανάδειξη του Ασκληπιείου, με τη συγκρότηση πλήρους φακέλου, σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές της Unesco, της υποψηφιότητας για την ένταξη του Ασκληπιείου Κω και του Ιπποκρατικού Όρκου στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

4. Δημιουργία μουσείου εικονικής πραγματικότητας με άξονα τον Ιπποκράτη και  την θεμελίωση και εφαρμογή της ιατρικής επιστήμης κατά την αρχαιότητα.

5. Σύνδεση της Ιπποκρατικής ταυτότητας της Κω με την οικονομία και την ανάπτυξη του νησιού, με τη στρατηγική επιλογή να αποτελέσει η Κως έναν από τους πυλώνες ανάπτυξης του τουρισμού υγείας στη χώρα μας, με Cluster συνεργασιών ανάμεσα στο νοσοκομείο, σε ιατρικά κέντρα και ξενοδοχεία αλλά και σε συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

6. Ετήσια διοργάνωση, ως θεσμού, ενός παγκόσμιου ιατρικού συνεδρίου στην Κω που θα διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Κυβέρνησης κάθε φορά.

7. Νέα στρατηγική τουριστικής προβολής και προώθησης της Ιπποκρατικής ταυτότητας της Κω, ως τουριστικού προορισμού. Προτείνεται ένα τετραμερές σύμφωνο συνεργασίας για την τουριστική προβολή με τη συμμετοχή του ΕΟΤ, της Περιφέρειας, του Δήμου και των φορέων.

8. Αναβάθμιση του ρόλου του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος Κω. Στις υποδομές αναβάθμισης εντάσσεται η δημιουργία Ιπποκρατείου Περιβαλλοντολογικού Πάρκου της Ιστορίας της Ιατρικής στην έκταση των 200 στρεμμάτων που περιβάλλουν τις κτιριακές εγκαταστάσεις του Ιπποκρατείου Μελάθρου.

Όπως ανέφερε ο κ. Κόνσολας: «Εφαρμογή και υλοποίηση αυτής της πρότασης επιβάλλει συνέργειες από όλους. Από συναρμόδια υπουργεία, από την αυτοδιοίκηση, από την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Είναι μια σύνθετη πρόταση που μπαίνει στο τραπέζι με στόχο να αποτελέσει όχι μόνο την αφορμή για ένα ευρύ δημόσιο διάλογο αλλά και για να αποτελέσει πεδίο συνεργασίας ανάμεσα στην Πολιτεία, στο Δήμο, στην Περιφέρεια , τους φορείς και την ιδιωτική πρωτοβουλία».


Εισήγηση Δημάρχου Κω κ. Θεοδόση Νικηταρά
Σύσκεψη συνεργασίας για την ανάδειξη της Ιπποκρατικής ταυτότητας της Κω

Υφυπουργέ Τουρισμού, κύριε Κόνσολα,
κατ’ αρχήν να σας καλωσορίσω στην Κω, την γενέτειρα του Πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη, και να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες αυτής της συνάντησης, με την ελπίδα ότι θα προκύψουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα που θα βοηθήσουν και εμάς, το Δήμο Κω, στην προώθηση του βασικού στόχου μας, την ανάδειξη της Ιπποκρατικής ταυτότητας του νησιού μας.

Αποτελεί τιμή για το νησί μας και τον Κωακό λαό στο σύνολό του να είμαστε οι σύγχρονοι θεματοφύλακες της Ιπποκρατικής ιδέας.
Να βιώνουμε στο νησί που γέννησε τις βασικές αρχές της επιστημονικής Ιατρικής, οι οποίες παραμένουν όχι απλώς αναλλοίωτες μέχρι και σήμερα, αλλά έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη αξία και σημασία εξ’ αιτίας των ταχύτατων αλλαγών που προκαλεί η τεχνολογική εξέλιξη.
Σίγουρα δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός το ότι στην Κω γεννήθηκαν οι βασικές αρχές της Ιατρικής επιστήμης.
Το φυσικό περιβάλλον του νησιού μας – ο ήλιος, η θάλασσα, η πλούσια χλωρίδα –έχει καθοριστικό ρόλο σε αυτό. Αποτέλεσε τη βάση ανάπτυξης των αρχών που συνέβαλλαν στη συγκρότηση της Ιατρικής σε επιστημονική βάση, απομακρυσμένης από δοξασίες και προκαταλήψεις.

Ο Ιπποκράτης όρισε ως βασική αρχή το σεβασμό στον άνθρωπο, στο σώμα και στην προσωπικότητά του.
Έθεσε τον άνθρωπο στο επίκεντρο του ιατρικού ενδιαφέροντος, θέτοντας ταυτόχρονα τις βασικές αρχές της σύγχρονης Βιοηθικής και Ιατρικής Δεοντολογίας.
Μέσα από τα έργα του και τον Ιπποκρατικό Όρκο, που αποτελεί τον Καταστατικό Χάρτη της Ιατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας, αντικατοπτρίζονται αρχές και αξίες τόσο σημαντικές που μαρτυρούν και το μεγαλείο της σκέψης του.
Συνέπεια, Φιλανθρωπία, Ανιδιοτέλεια, Δικαιοσύνη, Εγκράτεια, Σεβασμός, Εχεμύθεια, είναι μερικές από αυτές.
Η επιστημονική και η ηθική αξία των θεωριών του ισχύουν πάντοτε, και αυτό εμείς οφείλουμε να αναδείξουμε.
Εμείς οι Κώοι αισθανόμαστε ένα μεγάλο βάρος και μία ιστορική υποχρέωση, να διαφυλάξουμε αναλλοίωτες τις Ιπποκρατικές αρχές και να τις διαδώσουμε στην παγκόσμια κοινότητα.
Ακριβώς αυτός είναι και ο στόχος μας.
Για να το πετύχουμε πρέπει να αναδείξουμε την Ιπποκρατική ταυτότητα του νησιού μας.
Να καταστήσουμε την Κω επίκεντρο ενδιαφέροντος της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας αλλά και των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για ένα άλλο τρόπο ζωής.
Μιλάμε για ένα στόχο με πολυσχιδείς δράσεις.

Εμείς έχουμε θέσει εξαρχής συγκεκριμένους στόχους:
–    Να βάλουμε την Κω στην ψηφιακή εποχή
–    Να συμβάλλουμε στη δημιουργία της γαστρονομικής ταυτότητας του νησιού μας
–    Να προβάλλουμε ενιαία τους αρχαιολογικούς χώρους και τη λαογραφική παράδοσή μας

Να δημιουργήσουμε με λίγα λόγια το brand της Ιπποκρατικής Κω.
Να ενισχύσουμε με αυτό τον τρόπο εναλλακτικές μορφές τουρισμού (υγείας, γαστρονομικό, ποδηλατικό κλπ) που θα στηρίξουν την τοπική οικονομία και θα ενεργοποιήσουν την κοινωνία μας σε δημιουργική κατεύθυνση.

Σε αυτή την προσπάθεια δεν αρκούν οι δικές μας δυνάμεις.
Έχουμε ανάγκη από συνοδοιπόρους που πιστεύουν στον ίδιο στόχο και έχουν τη διάθεση να αγωνιστούν γι’ αυτόν. Για αυτό σας θέλουμε όλους αρωγούς και συμπαραστάτες.
Η στόχευσή μας για ανάδειξη της Ιπποκρατικής ταυτότητας του νησιού μας συνδυάζεται επίσης με τον προβληματισμό για τα όρια του μαζικού τουρισμού, που κυριαρχεί στο νησί μας, και το όφελος για την τοπική κοινωνία.

Το μοντέλο του μαζικού τουρισμού που ακολουθήσαμε προκαλεί πλέον ανισορροπία και δεν διασφαλίζει την βιώσιμη ανάπτυξη που έχει ανάγκη η κοινωνία μας.
Τα σημάδια κορεσμού του μοντέλου «ήλιος και θάλασσα» γίνονται με το πέρασμα του χρόνου όλο και πιο εμφανή ενώ αυξάνονται όλο και περισσότερο τα προβλήματα που προκαλεί.
Είναι πλέον κάτι παραπάνω από φανερό πως πρέπει να βρούμε νέες διεξόδους και να διαμορφώσουμε νέο αναπτυξιακό μοντέλο για να μην φτάσουμε σε λίγα χρόνια να απαξιωθούν τα νησιά μας.
Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει ο μαζικός τουρισμός ή ότι θα πάψουμε να τον έχουμε ανάγκη.
Είναι όμως προτεραιότητα να προτείνουμε ένα νέο πρότυπο και να διαμορφώσουμε ανάλογο προϊόν ώστε να συντηρήσουμε και να αναπτύξουμε ολοκληρωμένη παραγωγική βάση στα νησιά μας, που θα άρει τις συνέπειες της μονοκαλλιέργειας και θα συμβάλλει στην βιώσιμη ανάπτυξη.
Σε αυτό το πλαίσιο αποκτούν μεγαλύτερη αξία προτάσεις που στοχεύουν στη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω στήριξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού και εξειδίκευσης του τουριστικού προϊόντος.
Ιατρικός και γαστρονομικός τουρισμός είναι δύο τομείς που μπορούν πραγματικά, σε συνδυασμό με τη σύνδεσή τους με την Ιπποκρατική ταυτότητα της Κω, να δώσουν νέο περιεχόμενο και προσανατολισμό στις επιχειρήσεις του τόπου μας.

Είναι μια δύσκολη πορεία.
Στο σύγχρονο κόσμο που πολλά αλλάζουν με μεγάλη ταχύτητα πρέπει να τρέξουμε κι εμείς.
Έχουμε μείνει πίσω.
Μας συνθλίβουν, ειδικά τα τελευταία χρόνια, τα προβλήματα της καθημερινότητας και χάσαμε τους μεγάλους στόχους.
Αυτό ισχύει για την χώρα μας, το Δήμο μας αλλά και την επιχειρηματική κοινότητα.
Για να χαράξουμε μια νέα πορεία απαιτούνται οριοθέτηση ρόλου καθενός, συνεργασία και σαφείς στόχοι.
Η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και η προσέλκυση επισκεπτών που ξεφεύγουν από το στερεότυπο των διακοπών μαζικού τουρισμού «ήλιος και θάλασσα» είναι ο στόχος.
Για να τον πετύχουμε απαιτούνται συγκεκριμένες δράσεις.
Για αυτό από την Πολιτεία ζητάμε στήριξη αλλά και ξεκάθαρες πολιτικές.
Για παράδειγμα, για να πετύχουμε τον στόχο ανάπτυξης τουρισμού υγείας πρέπει να είμαστε ειλικρινείς ότι δεν μπορεί να γίνει δίχως στήριξη και αναβάθμιση του νοσοκομείου μας.

Επειδή όμως δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα μαζί, από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε.
Εκτιμώ ότι αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα, ώστε να μιλάμε επί πραγματικών δεδομένων, είναι η μέτρηση της εμβέλειας του brand Ιπποκράτης.
Τι σημαίνει το όνομα «Ιπποκράτης ο Κώος» στις τουριστικές αγορές, κατά πόσο γίνεται αντιληπτό το μέγεθός του και η αξία του για το σύγχρονο κόσμο, ειδικά στο δυτικό πολιτισμό.
Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει ο ΕΟΤ, χρηματοδοτώντας έρευνα στις βασικές ευρωπαϊκές τουριστικές αγορές αλλά και στην Κίνα.
Για να σχεδιάσουμε πολιτικές με τεκμηρίωση και προοπτική.
Παράλληλα απαιτούνται και άλλα μέτρα.

Που θα απελευθερώνουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση από τα δεσμά της γραφειοκρατίας και θα μας διευκολύνουν στην ενεργοποίηση των δημιουργικών δυνάμεων που συμπλέουν σε μια τέτοια προοπτική.
Όλοι γνωρίζουν πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση χωλαίνει στο θεσμικό πλαίσιο.
Όλες οι τουριστικές περιοχές έχουμε το ίδιο πρόβλημα που μας εγκλωβίζει.
Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε δράσεις προβολής που έχει ανάγκη η Κως και η τοπική οικονομία.
Η κυβέρνηση πρέπει να σκύψει με προσοχή σε αυτό και να δώσει λύση.
Να διαμορφώσει σύγχρονο, ευέλικτο, θεσμικό πλαίσιο που να δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να δημιουργήσουν Φορείς τουριστικής πολιτικής, σε συνεργασία με κοινωνικούς, επαγγελματικούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα.

Αυτό μπορεί να γίνει μέσω Αναπτυξιακής Εταιρείας ΟΤΑ.
Προχωρήστε με τόλμη στις απαιτούμενες αλλαγές, με πνεύμα νεωτερισμού και απελευθέρωσης δυνάμεων.
Για το καλό της πατρίδας και των νησιών μας.

Κλείνοντας θέλω να πω ότι εμείς οι Δωδεκανήσιοι είμαστε τυχεροί γιατί ζούμε σε ένα τόπο που συγκεντρώνει μοναδικά φυσικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά, ένα πλούσιο τόπο σε ιστορία, σε παραδόσεις και σε ανθρώπινο δυναμικό, με δραστήριους και δημιουργικούς πολίτες.

Πολιτιστικά αγαθά, η ιστορία και τα μνημεία του τόπου μας, το φυσικό περιβάλλον και η γαστρονομία είναι τα εφόδιά μας.
Είναι αυτά που δημιούργησαν τον μακραίωνο πολιτισμό των νησιών μας, που έζησαν γενιές και γενιές προγόνων μας.
Αυτός είναι ο πολιτισμός μας, αυτή είναι η ταυτότητα του λαού μας, αυτά τα στοιχεία είναι ικανά να μας ανοίξουν νέους δρόμους και να στηρίξουν αποτελεσματικά την οικονομία μας στις δύσκολες εποχές του παγκόσμιου ανταγωνισμού.


Κύριε Υπουργέ
Κύριε Γενικέ Γραμματέα

Ως εκπρόσωπος της παράταξης Δύναμη Αλλαγής-ΚΩΣ 2023 , σας καλωσορίζω στην Κω.
Άκουσα με προσοχή την πρόταση που κατέθεσε ο κ.Κόνσολας.

Η υλοποίηση της όμως απαιτεί συνέργειες, απαιτεί συνεργασία πρώτα σε τοπικό επίπεδο και στη συνέχεια με την περιφέρεια και την κεντρική κυβέρνηση.
Δεν είμαστε βέβαιοι αν αντιλαμβάνονται όλοι την ανάγκη αυτής της συνεργασίας, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει αυτό το σχέδιο.
Η δημοτική αρχή του Γιώργου Κυρίτση το προηγούμενο διάστημα προχώ-ρησε στις πρώτες κινήσεις για την ανάδειξη της Ιπποκρατικής ταυτότητας της Κω.

Σε αυτές εντάσσονται η συμφωνία ανάμεσα το Δήμο της Κω και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας για την τουριστική προβολή της Κω αλλά και την προβολή της Ιπποκρατικής ιδέας στην Κίνα, που  υπογράφηκε στις 9 Μαΐου του 2018 στην Αθήνα από το Δήμαρχο Κω κ.Γιώργο Κυρίτση και τον Αντιπρόεδρο της Κινεζικής κυβέρνησης κ.Cai Qi.

Η συμφωνία περιελάμβανε   την παραγωγή ντοκυμαντέρ που θα προβάλλει την Κω ως τουριστικό προορισμό στην Κίνα αλλά και την Ιπποκρατική Ιδέα.
Τον περασμένο Μάιο μάλιστα σε συνάντηση του Δημάρχου κ.Κυρίτση με κινεζική αντιπροσωπεία στην Κω, αποφασίστηκε η διεξαγωγή του πρώτου Ελληνοκινεζικού Ιατρικού Συνεδρίου στην Κω.
Προωθήθηκαν επίσης  νέες συνεργασίες με Πανεπιστήμια και Ιατρικές Σχολές του εξωτερικού, στην Ευρώπη, την Ασία τη Βραζιλία και απανταχού του κόσμου, ενώ κλώνοι από τον Πλάτανο του Ιπποκράτη φυτεύτηκαν και σε άλλες ιατρικές σχολές χωρών του εξωτερικού, προβάλλοντας το νησί και την Ιπποκρατική κληρονομιά.

Το 2ο Διεθνές Συνέδριο για τον Τουρισμό Υγείας που έγινε τον Ιούνιο του 2018 στο νησί μας, με συνδιοργανωτές το Δήμο Κω και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας είχε την ίδια στόχευση.
Όλες αυτές οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν και να προχωρήσουν.

Θεωρούμε ότι θα πρέπει επίσης να προχωρήσουν και πρωτοποριακές ιδέες  όπως ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός , με πρωτοβουλία του  Δήμου,  για τη δημιουργία ενός αναθηματικού τοίχου , μια στήλης, όπου θα αναγράφονται τα ονόματα όλων των ιατρών που έρχονται στην Κω και δίνουν τον Όρκο του Ιπποκράτη (στη συγκεκριμένη ημερομηνία) ώστε να τα βλέπουν αργότερα απόγονοι και συγγενείς τους.
Θα πρέπει επίσης να αναθεωρηθεί η οδηγία του ΕΟΦ που θέτει εμπόδια στη διοργάνωση ιατρικών και φαρμακευτικών συνεδρίων στην Κω, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Μία ακατανόητη απόφαση που το μόνο που πέτυχε ήταν να στείλει τα συνέδρια στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου ή σε άλλες ανταγωνίστριες χώρες.

Το νησί του Ιπποκράτη θα πρέπει να έχει νέες και σύγχρονες δομές δημό-σιας υγείας, θα πρέπει να έχει ισχυρή ταύτιση με την Ιπποκρατική Ιδέα, ταυτότητα που θα αντανακλά σε αυτήν.
Μια ιδέα που πρέπει να την μετουσιώσουμε σε πράξη είναι η μετατροπή της Κω σε νησί-πρότυπο για τα άτομα με αναπηρία και κινητικές δυσκολί-ες. Με υποδομές και έργα βελτίωσης της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία και κινητικά προβλήματα.

Το νησί του Ιπποκράτη, η ΚΩΣ, έχει έργα τέχνης, μνημεία που είναι μονα-δικά και ασυναγώνιστα. Δικαιολογεί δικές μας ενέργειες, ώστε το Ασκλη-πιείο της Κω, να συμπεριληφθεί στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς υπό την προστασία της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Με ιδιαίτερη χαρά, διαπίστωσα πως αυτή η πρόταση σας βρίσκει απολύτως σύμφωνο καθώς το αναφέρατε εσείς ο ίδιος προ ολίγου στην τοποθέτηση σας κ. Υπουργέ.
Εφόσον λοιπόν μας βρίσκει όλους σύμφωνους, πρέπει να προχωρήσει με μελέτες και τεκμηρίωση.

Η παράταξη μας Δύναμη Αλλαγής -ΚΩΣ 2023 μιλάει πάντα με προτάσεις.
Για εμάς η συνεργασία δεν είναι σημαία ευκαιρίας. Πιστεύουμε σε αυτήν.
Η συνεργασία όμως απαιτεί ανοιχτούς ορίζοντες, προτάσεις και ιδέες.

Ο κ. Υπουργός κατάθεσε μια πρόταση που η υλοποίηση της εξαρτάται από όλους, προϋποθέτει συνεργασία και ενότητα.

Σμάρω Παρισίδη
Δημοτική Σύμβουλος Κω
Με τη ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ-ΚΩΣ 2023