Home / ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ  / Επίσκεψη Θεοχάρη στην Κω: Οι συναντήσεις, οι “μη χειραψίες”, οι δηλώσεις και οι διαμαρτυρίες… [ΦΩΤΟ – BINTEO]

Επίσκεψη Θεοχάρη στην Κω: Οι συναντήσεις, οι “μη χειραψίες”, οι δηλώσεις και οι διαμαρτυρίες… [ΦΩΤΟ – BINTEO]

Επίσκεψη Θεοχάρη στην Κω: Οι συναντήσεις, οι “μη χειραψίες”, οι δηλώσεις και οι διαμαρτυρίες… [ΦΩΤΟ όπως τα αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός του συναδέλφου Στάθη Πίτση]

 

 

Δηλώσεις Χάρη Θεοχάρη και Μάνου Κόνσολα στο αεροδρόμιο της Κω

 

 

Στην Κω βρίσκεται από το πρωί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού προκειμένου να υποδεχτεί την πρώτη αεροπορική πτήση από το εξωτερικό, η οποία θα προσγειωθεί σε ελληνικό περιφερειακό αεροδρόμιο.

 

 

Κατά την άφιξή του στο νησί του Ιπποκράτη, ο Υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης, ανέφερε: «Είναι μεγάλη μας χαρά που βρισκόμαστε εδώ, στο νησί της Κω. Το νησί από το οποίο ουσιαστικά ξεκινάμε με την πρώτη πτήση από το εξωτερικό σε περιφερειακό αεροδρόμιο τον ελληνικό τουρισμό. Ξέρουμε όλοι πως φέτος θα είναι μια διαφορετική και δύσκολη χρονιά, αλλά είμαστε όλοι σίγουροι ότι θα είναι μια ασφαλής χρονιά. Συμβολικά ξεκινάμε από το νησί του Ιπποκράτη, από το νησί που η Ιατρική ξεκίνησε και η συνεργασία της Bild και της TUI δίνει δώρο μια πτήση στους ανθρώπους που μόχθησαν, προσπάθησαν και βοήθησαν τη Γερμανία να ξεπεράσει αυτήν την κρίση. Οι ήρωες αυτοί θα έρθουν στην Κω για να περάσουν τις διακοπές που τόσο αξίζουν για όσα κατάφεραν. Συναντηθήκαμε και με το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που βρίσκεται εδώ για αυτόν το σκοπό και θα πιάσει δουλειά μέσα στις επόμενες ημέρες για να μας προστατεύει όλους. Χαίρομαι που όλες οι διαδικασίες προχωρούν όπως ακριβώς έχουν σχεδιαστεί. Παραμένουμε σε εγρήγορση και σε ετοιμότητα για οτιδήποτε προκύψει στο νέο αυτό ξεκίνημα».

 

 

ΒΙΝΤΕΟ: ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΩ (KOS TV)

 

 

 

 

Ο Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Μάνος Κόνσολας, δήλωσε: «H Κως έχει ξεχωριστή δυναμική ως τουριστικός προορισμός. Το γεγονός ότι η πρώτη διεθνής πτήση έχει ως προορισμό την Κω ενέχει ένα σπουδαίο συμβολισμό. Σήμερα, στέλνουμε το μήνυμα ότι η Κως είναι εδώ, είναι ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός, είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους επισκέπτες της. Η επόμενη ημέρα για τον ελληνικό τουρισμό συνδέεται με τη διαμόρφωση μιας νέας τουριστικής ταυτότητας, που θα στηρίζεται σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο και θα εισάγει νέα στοιχεία στο τουριστικό προϊόν του νησιού».

 

 

Αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση του Υπουργού Τουρισμού με τοπικούς τουριστικούς φορείς στο Δημαρχείο της Κω. Ακολουθεί η συνέντευξη Τύπου του κ. Χάρη Θεοχάρη στις 2:15 μ.μ. στον ίδιο χώρο και το απόγευμα, στις 6 μ.μ., η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου τουρισμού θα παρευρεθεί στον αερολιμένα της Κω στο πλαίσιο της άφιξης της πρώτης διεθνούς πτήσης που θα προσγειωθεί σε περιφερειακό αεροδρόμιο της χώρας. Πρόκειται για πτήση της αεροπορικής εταιρείας TUI από τη Γερμανία, η οποία θα μεταφέρει στη χώρα μας 170 ιατρούς, ως δώρο αναγνώρισης και ευγνωμοσύνης για τη συνεισφορά τους στην καταπολέμηση του κορωνοϊού στη Γερμανία.

 

 

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΩ

 

 

Στα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία της Κω, στο πλαίσιο επανεκκίνησης της τουριστικής οικονομίας, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς στην σημερινή σύσκεψη στο Δημαρχείο, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού.

 

 

Ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς ζήτησε τη δέσμευση της κυβέρνησης για την ανέγερση νέου Νοσοκομείου στην Κω, άμεση στελέχωση και λειτουργία της Μ.Α.Φ. και μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στον τουρισμό.

 

 

Παράλληλα παρέδωσε στον Υπουργό Τουρισμού υπόμνημα του Δήμου Κω με τα αιτήματα και τις προτάσεις του Δήμου όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται αναλυτικά προτάσεις και διεκδικήσεις:

 • Για την Υγειονομική θωράκιση της Κω,
 • Για την οικονομική στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων,
 • Την οικονομική στήριξη του Δήμου
 • Μέτρα επανατοποθέτησης της τοπικής οικονομίας
 • Για την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα και τη δημιουργία υποδομών για τον πρωτογενή τομέα μέσω ειδικού προγράμματος για τα νησιά, ώστε να ξεπεραστεί η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού
 • Για τη δημιουργία ασφαλούς οδικού δικτύου.

 

Αναλυτικά το σχετικό υπόμνημα.

 

 

 

 

 

ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΩ 

 

Η Κως, πατρίδα του Ιπποκράτη, ένας από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας, με μεγάλη συμβολή στο εθνικό ΑΕΠ, δικαιούται και απαιτεί μέτρα στήριξης και επανατοποθέτησης της οικονομίας και ενίσχυσης των δομών δημόσιας υγείας.

Η επιλογή της Κω ως ο προορισμός που ανοίγει την τουριστική περίοδο περιέχει υψηλό συμβολισμό.

Η Ελλάδα, η Κως ως γενέτειρα του Ιπποκράτη, τιμά και συνδέει την ιατρική επιστήμη, την κοινωνία και την οικονομία.

Η Ιπποκρατική Κως, ο Δήμος Κω, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σε ιατρούς και νοσηλευτές σε όλο τον κόσμο για τον ρόλο και την προσφορά τους στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και στην αντιμετώπιση της πανδημίας, με μήνυμά του που έπαιξε σε τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας μας και στο διαδίκτυο.

 

 

 

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΚΩ

 

Με δεδομένη τη ζημιά που προκάλεσε η κατάταξη της Κω στη 2η υγειονομική κατηγορία και με κοινή πεποίθηση ότι τουριστική οικονομία είναι ανίσχυρη δίχως σύγχρονες δομές υγείας, ζητάμε:

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Μέχρι τότε:

Άμεση στελέχωση και λειτουργία της ΜΑΦ

Ενίσχυση του Νοσοκομείου σε Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό

Έγκριση ΟΕΥ και λειτουργία Κέντρου Υγείας Αντιμάχειας

Στελέχωση του ΕΚΑΒ και λειτουργία 2ου ασθενοφόρου στην Αντιμάχεια

 

 

 

 

 

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

 

Η έλλειψη ρευστότητας προκαλεί ασφυξία σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, με κίνδυνο καταστροφής επιχειρήσεων, αδυναμία επιβίωσης πολιτών  και διάρρηξης της κοινωνικού ιστού.

Ζητάμε: μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας

Ρύθμιση τραπεζικών δανείων για όλες τις επιχειρήσεις

Πάγωμα φορολογικών υποχρεώσεων

Άτοκα δάνεια για τις μικρές επιχειρήσεις

Επέκταση του ταμείου ανεργίας σε όλους ανεξαιρέτως τους εποχικά εργαζόμενους

Διαφανή διαχείριση στον έλεγχο λειτουργίας των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, διαχειρίσιμες ποινές σε όσους δεν συμμορφώνονται σε κατ’ επανάληψη υποδείξεις

Επέκταση του μεταφορικού ισοδύναμου σε όλους τους Έλληνες επισκέπτες των νησιών για 2 χρόνια, για ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού.

 

 

 

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

 

Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της οικονομικής κρίσης.

Τα έσοδά της είναι συνάρτηση των εσόδων της τοπικής οικονομίας.

Αν δεν διασφαλιστεί χρηματοδότηση ο Δήμος Κω δεν θα μπορεί να παρέχει βασικές ανταποδοτικές υπηρεσίες, όπως καθαριότητα και ύδρευση, που αποτελούν άλλωστε προϋπόθεση τουριστικής ανάπτυξης.

 

 

 

 

Ζητάμε:

 • Ειδικό – Έκτακτο Χρηματοδοτικό Ταμείο για τους ΟΤΑ, που θα καλύπτει και θα αναπληρώνει σε πάγια βάση και για όσο χρειαστεί, το κενό στους προϋπολογισμούς των Δήμων.
 • Μέριμνα για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις, όπως η ΔΕΥΑΚ και η Δημοτική Συγκοινωνία.
 • Αποπληρωμή των ήδη εκτελεσμένων και ολοκληρωμένων έργων από ΠΔΕ, Φιλόδημο και ΕΣΠΑ. Σήμερα όσο ποτέ απαιτείται ενισχυμένο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Ο Δήμος Κω εκπονεί πρόγραμμα ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης για όλο το νησί. Στην συνέχεια ο Δήμος θα αιτηθεί την χρηματοδότηση του. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τον βασικό πυλώνα αναθέρμανσης των τοπικών οικονομιών, επιλύοντας ταυτόχρονα χρόνια προβλήματα έλλειψης δημόσιων υποδομών.
 • Ειδικό πρόγραμμα για τους νησιωτικούς-τουριστικούς Δήμους της χώρας, με ενισχυμένο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να απορροφηθούν οι άνεργοι που δεν έχουν άλλα περιθώρια απασχόλησης και να αναθερμανθούν οι τοπικές οικονομίες. Σε αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να διευκολύνονται η εκτέλεση έργων με αυτεπιστασία, οι προσλήψεις εργατοτεχνικού και επιστημονικού προσωπικού για την εκτέλεση των έργων και η συνεργασία με εξειδικευμένα μελετητικά γραφεία.
 • Ενίσχυση των κοινωνικών δομών και χρηματοδότηση του Δήμου για την οργάνωση επισιτιστικών προγραμμάτων, καθώς ολοένα περισσότεροι συνάνθρωποί μας ζητούν βοήθεια.
 • Μεταφορά στους Δήμους, ως πάγιο πόρο των ΟΤΑ, του Τέλους Διανυκτέρευσης.

 

Επιπλέον, λόγω νησιωτικότητας, είναι απαραίτητο να υπάρξει θεσμοθέτηση των παρακάτω:

 1. Μεταβίβαση Αρμοδιοτήτων για την Δημόσια Υγεία στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού.
 2. Δυνατότητα των ΟΤΑ να ενισχύουν άμεσα οικονομικά και ουσιαστικά την λειτουργία των Δημόσιων Δομών Υγείας.
 3. Όλες οι προσλήψεις, μόνιμου και εποχικού χαρακτήρα, να έχουν την πρόβλεψη της εντοπιότητας.

 

 

 

 

 

ΜΕΤΡΑ ΕΠΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

 

Χρηματοδότηση επέκτασης λιμένων Καρδάμαινας & Κεφάλου. Αξιοποίησή τους και ως τουριστικούς λιμένες.

Κίνητρα ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού.

Ίδρυση στην Κω τουριστικής σχολής.

 

 

 

 

ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ – ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ

 

Ο αγροδιατροφικός τομέας μπορεί να εξελιχθεί στην κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας.

Σε συνδυασμό με τον τουρισμό μπορεί να συμβάλλει σε ένα νέο πρότυπο ζωής και στην ανάδειξη της ταυτότητας των νησιών μας.

Απαιτείται στήριξή του με συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις Π.χ. υδατοφράγματα, μελισσοκομικά πάρκα σε δημόσιες – δημοτικές εκτάσεις, προστασία κτηνοτροφικής γης.

 

 

 

 

 

ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ

 

Η επέκταση του αεροδρομίου «Ιπποκράτης» και η ανακατασκευή του λιμανιού, συμβάλλουν στην ποιότητα των υποδομών του νησιού μας.

Απαιτείται όμως η δημιουργία ολοκληρωμένου επαρχιακού οδικού δικτύου, που να διασφαλίζει συνθήκες οδικής ασφάλειας.

 

Όλα αυτά αποτελούν την αναγκαία και ικανή συνθήκη ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας.

Μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις μπορούμε να μιλάμε για διασφάλιση του μέλλοντος ενός ακριτικού νησιού όπως η Κως, της κοινωνικής συνοχής και του ρόλου του στην εθνική οικονομία.

 

 

 

 

 

Γραφείο Τύπου

 

 

 


 

Το Εργατικό Κέντρο Β. Συγκ/τος Δωδ/σου με αφορμή ην επίσκεψη της ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού εξέδωσε το παρακάτω Δελτίο τύπου

 

 

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

‘Εδρα: Κως-Πορφυρίου 21 ΤΚ 85300 Τηλ-Φαξ 2242022394 email:[email protected]

 

 

Για την συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου στην σύσκεψη του Δήμου με την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού.

 

 

 

 

 

Το Εργατικό Κέντρο Β. Συγκ/τος Δωδ/σου συμμετείχε σήμερα 29 Ιούνη 2020 στη σύσκεψη που κάλεσε ο Δήμος Κω  με αφορμή την επίσκεψη της ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού.

 

 

Κατά την άφιξη του Υπουργού αντιπρόσωποι των σωματείων του Εργατικού Κέντρου, βρέθηκαν στο χώρο άνοιξαν πανό και φώναξαν συνθήματα με τα αιτήματα των εργαζομένων.

 

 

 

Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων που συμμετείχαν επιβεβαίωσαν  αυτό που η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου ανέδειξε  στην παρέμβασή της : ότι η τουριστική περίοδος ανοίγει την 1η Ιούλη  για να στηριχθεί η  κερδοφορία των tour operators, μεγάλων ξενοδοχείων και αεροπορικών εταιρειών και αναιρείται  προκλητικά κάθε «περιορισμός» για την πανδημία. Η επιστροφή στην κανονικότητα έχει κριτήριο της τις ανάγκες τους και όχι  την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον τουρισμό που θα δουλέψουν σε συνθήκες εντατικοποίησης  και ανασφάλειας αφού ο κίνδυνος έκθεσης στον ιό δεν αμφισβητείται.

 

 

Τα μέσα πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης  παραμένουν από ανεπαρκή έως ανύπαρκτα όπως και οι  τραγικές ελλείψεις στο νοσοκομείο και στο Κέντρο Υγείας χωρίς να υπάρχει  πρόβλεψη για τη στελέχωση και τον εξοπλισμό τους για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες της περιόδου.

 

 

«Είναι ντροπή και αίσχος αυτό που συνέβη στη γειτονική  μας Ρόδο με την λιποθυμία από την πείνα του 9χρονου κοριτσιού» ενώ στην ναυαρχίδα του τουρισμού όπως αποκάλεσαν τη Κω η φτώχεια   έχει χτυπήσει  την πόρτα  των εργαζομένων που  η συντριπτική τους  πλειοψηφία πέρασαν ένα τρίμηνο με 800 ευρώ ενώ  μέχρι τον Σεπτέμβρη  θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα με 534 ευρώ τον μήνα !. Εκατοντάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό όπως αεροδρόμια, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, μικρά τουριστικά μαγαζιά, επισιτισμός  δεν δικαιούνται ούτε αυτά τα ψίχουλα κάποιοι ούτε το επίδομα ανεργίας των 399 ευρώ.

 

 

 

Το Εργατικό Κέντρο με όλες του τις δυνάμεις θα συνεχίσει να βάζει εμπόδια  στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης-εργοδοσίας και των κομμάτων που στηρίζουν τις αντεργατικές  τους επιλογές ,οι οποίες θέλουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν χωρίς  εργασιακά  δικαιώματα αλλά και χωρίς προστασία της υγείας τους.»

 

 

Το Εργατικό Κέντρο κατέθεσε ξανά υπόμνημα  αιτημάτων  ώστε να μην μείνει κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα σύμφωνα με τις ΣΣΕ  και τις παρεμβάσεις για την συνδυασμένη ενίσχυση του συστήματος Υγείας ξεκινώντας  με την κινητοποίηση της Τετάρτης  1 Ιούλη στις 11 το πρωί έξω από το Νοσοκομείο της Κω.