Home / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ  / Έντονη η δραστηριότητα του ΔΙΙΚ τις τελευταίες ημέρες με την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης των Ιπποκρατικών Έργων να ξεχωρίζει

Έντονη η δραστηριότητα του ΔΙΙΚ τις τελευταίες ημέρες με την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης των Ιπποκρατικών Έργων να ξεχωρίζει

Αγαπητά Μέλη και Φίλοι του ΔΙΙΚ…

 

Στα πλαίσια της οργανώσεως της «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ» , της οποίας έχουν παρουσιασθεί τα κατά καιρούς «βήματα» της όλης προσπάθειας, σας πληροφορώ, εκ μέρους του Δ.Σ του Ιδρύματος, ότι ολοκληρώθηκε η ψηφιοποίηση των καθαρώς Ιπποκρατικών Έργων (ίδε LINK: ippocratesfoundationlibrary.gr).

 

Πρόκειται περί συλλογής 230 ψηφιοποιημένων συγγραμμάτων αναφερομένων αποκλειστικώς στις περί Ιατρικής αντιλήψεις του Ιπποκράτους, στις μεθόδους διαγνώσεως και θεραπείας ασθενειών, στην Ιατρική Δεοντολογία, όπως αυτή εκφράζεται δια του Όρκου, καθώς και στις μελέτες περί την Ιπποκράτειο Φιλισοφία.

 

Την ψηφιοποίηση ανέλαβε ο κ. Ι. Πανέρας, ειδικευμένος τεχνικός, υπό την επίβλεψη του κ. Θεοδοσίου Διακογιάννη, υπεύθυνου Πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων του ΔΙΙΚ και με την ουσιαστική συνδρομή του Επιτίμου Προέδρου του Ιδρύματος κ. Χρήστου Μόσχου, καθηγητού Ιατρικής στις Η.Π.Α.

 

Η Πρόσβαση στη βιβλιοθήκη είναι «ελευθέρα» εις κάθε ενδιαφερόμενο, ως συμβολή του ΔΙΙΚ στη διάδοση του Έργου του Πατρός της Ιατρικής Ιπποκράτους του Κώου.

 

Η ιδία με την παραπάνω τακτική θα εφαρμοσθεί και για τα υπόλοιπα 770, γενικώς περί Ιατρικής Έργα, τα οποία κωδικοποίησε και ταξινόμησε η «Βιβλιοθηκονόμος» κυρία Καλ. Παρθενιάδη τα οποία θα αποτελέσουν ιδιαίτερο Τμήμα της Βιβλιοθήκης.

 

 

 

Αριστοτέλης Α. Παυλίδης
Πρόεδρος Δ.Σ. ΔΙΙΚ

 

 

 


 

 

 

Το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα προσεκλήθη να μετάσχει στην Διεθνή Τηλεδιάσκεψη που διοργανώνει στις 20 Ιουνίου – 17:00 η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών με υπεύθυνο τον Καθηγητή κ. Ι.Χρυσουλάκη, Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΞ/Γ.Γ.Α.Ε.

 

Στην Τηλεδιάσκεψη θα μετάσχουν Έλληνες διακεκριμένοι επιστήμονες από Η.Π.Α, Καναδά, Αυστραλία, Ευρώπη/Ε.Ε και Ελλάδα οι οποίοι θα αναπτύξουν το θέμα «Αντιμετώπιση της Πανδημίας του Covid-19”.

 

Το ΔΙΙΚ θα αντιπροσωπεύσουν οι καθηγητές Ιατρικής Μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος, Στέφανος Γερουλάνος και Νικόλαος Παπαντωνίου.

 

 

Αριστοτέλης Α. Παυλίδης
Πρόεδρος Δ.Σ. ΔΙΙΚ

 

 


 

 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος θεωρεί υποχρέωσή του να συγχαρεί τον συμπατριώτη μας καθηγητή κ. Ι. Χρυσουλάκη, Γενικό Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού του ΥΠΕΞ για την Διεθνή Τηλεδιάσκεψη που διοργανώθηκε σήμερα υπό την ευθύνη του, με συμμετοχή 120 διακεκριμένων Ελλήνων ιατρών από 27 κράτη της νοτίου και βορείου Αμερικής, Καναδά, Αυστραλίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης με επίκεντρο την Ελλάδα.

 

Κατά την τηλεδιάσκεψη ο καθ. κ. Στ. Γερουλάνος, εκπροσωπών το ΔΙΙΚ, με τον καθ. κ. Ν. Παπαντωνίου, ανεφέρθη στην ανάγκη εντονότερης διεθνοποιημένης προβολής του «Όρκου» τον οποίο προσέφερε στην ανθρωπότητα ο πατήρ της Ιατρικής Ιπποκράτης ο Κώος, και απηύθυνε πρόσκληση στην τελετή η οποία διοργανώνεται κάθε χρόνο τον Οκτώβριο στο Ασκληπιείο της Κω από το ΔΙΙΚ. Ανάλογο μήνυμα έστειλε ο καθ. κ. Παπαντωνίου στους Συνέδρους που μετείχαν στην τηλεδιάσκεψη.

 

Ιδιαίτερη αναφορά στις πρωτοβουλίες για την διεύρυνση του ανά τον κόσμο κύκλου των Ιπποκρατιστών έκαμε ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γ. Πατούλης, υπό την ιδιότητα του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και παραλλήλως του Παγκόσμιου Συνδέσμου Ελλήνων ιατρών της Διασποράς, ο οποίος μάλιστα είχε και ενεργό συμμετοχή σε αυτές τις πρωτοβουλίες.

 

Η τηλεδιάσκεψη είχε μεγάλη απήχηση, όχι μόνο διότι το κύριο θέμα της ήτο η αντιμετώπιση της κατάστασης λόγω κορονοϊού αλλά και διότι ακούστηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις για διάφορα ιατρικά ζητήματα τα οποία ανέκυψαν κατ’ αυτή την περίοδο.

 

 

 


 

 

 

Η αναβάθμιση του Ιπποκρατείου Μελάθρου, του κτιρίου, δηλαδή, όπου στεγάζονται οι Μουσειακοί, Συνεδριακοί και άλλοι χώροι προχωρεί βάσει της Προγραμματικής Συμβάσεως μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος και Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και προβλέπει ως πρώτη φάση αντικατάσταση των πλακιδίων δαπέδου του Ισογείου και αντικατάσταση των Μονάδων Κλιματισμού.

 

Παράλληλα άρχισε η εκτέλεση της Προγραμματικής Συμβάσεως μεταξύ Δήμου Κω, Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος και αποκεντρωμένης Διοικήσεως Αι9γαίου η οποία καθορίζει παρεμβάσεις τόσο στο «Μέλαθρο», όσο και κυρίως στον περιβάλλοντα αυτό χώρο, όπως προβλέπεται από την Μελέτη για την οργάνωση του Ιπποκρατείου Περιβαλλοντικού Πάρκου της Ιστορίας της Ιατρικής.

 

 

 

Ο Πρόεδρος Δ.Σ. του ΔΙΙΚ
Αριστοτέλης Α. Παυλίδης